Hlavní obsah

Roman Holý: Chtěl bych hrát na basu v hardrockový kapele

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roman Holý (42) je nebývale aktivní muzikant. Je členem skupin Monkey Business, J. A. R., Autopilote a G-Point Hunters, produkuje, nahrává a skládá hudbu pro filmy i divadelní představení. Čeká při tom na splnění svých hudebních snů a pomalu chystá albovou poctu skupině The Plastic People Of The Universe.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Roman Holý na pódiu vládne klávesovým nástrojům.

Článek

Hraješ v kapelách vesměs s vynikajícími muzikanty a zpěváky. Děláte při koncertech chyby?

Jak se kterou kapelou. S Monkey Business málo, s J. A. R. občas a s Autopilote taky. Často to ale není znát, nejsou to zásadní chyby. Vznikají kvůli tomu, že skoro vůbec nezkoušíme a vidíme se jen zřídka. Než to na koncertech naskočí, tak to chvíli trvá.

Když píšeš novou písničku, jak rozlišuješ, pro kterou ze skupin ji děláš?

Většinou se snažím myslet na konkrétní lidi z kapely. Když myslím na Dana Bártu a Otu Klempíře, nemůžu psát něco pro Monkey Business. Musím si vždycky zkusit představit, jak to ti lidé budou asi zpívat, hrát naživo a hlavně jestli je to bude bavit. Musí to mít pro tu kterou kapelu charakteristický zvuk.

Pohybuješ se v mnoha hudebních žánrech. Existuje nějaký, kterého ses aktivně nedotkl a chtěl bys?

Odjakživa mě láká tvrdý hard rock, ale nikdo ho se mnou nechce moc hrát. Strašně rád bych byl basák v nějaký hodně hlasitý hardrockový kapele. Nemůžu ale pořád sehnat někoho, kdo byl nebyl úplně chcíplej a měl do toho chuť. Hard rock mi strašně chybí. Myslím konec šedesátých a začátek sedmdesátých let, jednoduchý unisona, střední tempa a velkej randál.

Přitom jste u Monkey Business spolupracovali s Glennem Hughesem, který tu dobu aktivně zažil a hrál třeba v Deep Purple.

Děláme s ním a snad ještě dělat budeme. Při našem setkání jsem se toho hard rocku dotkl. Glenn mi řekl, že i díky nám může chvíli dělat to, co chtěl dělat celý léta, ale fanoušci ho k tomu nepustili - soul a funky. Tvrdil, že má tak ortodoxní fanoušky, že mu to prostě nežerou.

To znamená, že i při setkání s hardrockovou ikonou jsi musel ze svého snu odejít?

Ne tak docela. My ho využili v písničkách, kde mohl hulákat. Máme ale v plánu natočit s ním album, na kterým bude míň hard rocku a víc soulu. Moc se na to těším. Když tu minule byl, náš zpěvák Matěj Ruppert s ním až do rána dřepěl v nějakým nočním podniku a tam se to všechno upeklo.

To bude tvůj nejbližší albový počin?

Neměl by být. Nejbližší počin asi bude nová deska Monkey Business. Dokončit bychom ji chtěli do konce roku a vydat ten příští.

Už několik let mluvíš o desce s písničkami kapely The Plastic People Of The Universe. Jak jsi pokročil?

Mluvím o tom už asi pět let, to je pravda. Dělá se to průběžně a pomalu, zraje to a těším se, až to vykyne. Chci nahrát mý oblíbený kusy Plastic People v trochu jiným pojetí. Chci pozvat zajímavý hosty, kteří mají ke kapele vztah. Záleží mi na tom, aby i obal a další věci kolem dělali lidi, kteří mají k Plastikům úctu, aby to za něco stálo.

Pracuješ teď i na něčem dalším?

Možná budu dělat dvě divadelní představení. Jedno se jmenuje Bláznivý Petříček. Je to takový komorní muzikál, který režíruje Peter Budko.

Reklama

Související články

Zatím nejlepší filmová pocta Rolling Stones

S velkým úspěchem na festivalu v Karlových Varech se setkalo uvedení nového snímku amerického režiséra Martina Scorseseho Rolling Stones (Shine a Light)....

Rudy Linka: Jsem pořád kluk z Biskupské ulice

Na náměstích českých měst se tento týden hraje jazz. A zadarmo. Světová esa a své kamarády – Johna Scofielda, Victora Wootena, Mika Sterna, Ralpha Townera...

Mighty Sounds pro milovníky ska a punku

V pátek 18. 7. začíná v Olší u Tábora čtvrtý ročník ska-punkového festivalu v Evropě Mighty Sounds. První kapely vystoupí ve tři hodiny odpoledne a festival...

Výběr článků

Načítám