Hlavní obsah

Při předávání olympijských medailí zahrají na sakrální bronzové zvony

Právo, jaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pořadatelé letních olympijských her v Pekingu se opírají i o tvorbu významných národních umělců. Hudbu, která bude znít při předávání olympijských medailí, pro ně napsal také skladatel Tan Dun, jenž je autorem soundtracku k filmu Tygr a drak z roku 2000. Ten obdržel o rok později prestižního Oscara pro nejlepší zahraniční film, kameru, výpravu a také hudbu.

Foto: Vondrouš Roman, ČTK

Veslařky Jitka Antošová (vlevo) a Gabriela Vařeková trénovaly 6. srpna ve vodáckém areálu v Pekingu.

Článek

Autor společně s kolegou Heshengem Wangem zkombinovali zvuk odbíjení sakrálních bronzových zvonů z historické Číny se zvukem dopadajícího kamene, a vytvořili tak zvláštní atmosférickou hudbu, která bude znít na pozadí dekorování nejlepších sportovců.

„Když jsem skládal motiv pro medailový ceremoniál, přemýšlel jsem, co dělá šampióna šampiónem,“ řekl Tan Dun. „Dojal mě zvuk 2400 let starých zvonů, které čínští vědci objevili v sedmdesátých letech minulého století v hrobce. Zvony zazněly i v roce 1997 při oslavě návratu Hongkongu k Číně. Zvuk přichází ze srdce Číny.“

Pořadatelé by měli v nejbližších dnech vydat soundtrack s olympijskými skladbami, který nabídne třicet počinů. Očekávají, že se bude dobře prodávat a v žebříčku popularity poputuje na nejvyšší příčky na celém světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám