Hlavní obsah

Landův Zlatý drak se začne zkoušet v září

Právo, Zbyněk Vlasák, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelé čtyři měsíce scházejí do uvedení kontroverzní inscenace Tajemství Zlatého draka v brněnském Národním divadle. Protesty proti ní ještě zcela neutichly. „Ničím se nevymykající představení my neděláme, ale myslím, že zrovna toto nemá vyloženě provokativní podtext. Je to normální činohra s písněmi,“ snaží se demytizovat hru zpěváka Daniela Landy, jejíž premiéra je naplánovaná na 21. listopadu, ředitel divadla Daniel Dvořák.

Foto: Michaela Říhová , Právo

Daniel Landa chce lidem přinášet myšlenky formou hry.

Článek

Představení má být součástí Landova širšího projektu Zlatý drak, inspirované předválečným sokolem. Jde o výchovu formou hry skrz různá média (divadlo, internet nebo televizi).

„Tajemství Zlatého draka je fantasy hra, která nemá žádné hrany, kvůli kterým by se lidé mohli hádat nebo zranit. Je to forma. Strašně mě zajímá zkusit postavit atraktivní prostředí pro obyčejné věci a dělat v něm obyčejné věci atraktivně. Ať už je to sport nebo vzdělání,“ řekl Právu Landa.

Petice proti Danielu Landovi

„Přinášet lidem myšlenky formou hry je nejlaskavější a nejsprávnější způsob.“ Proti uvedení se na jaře postavila část brněnského zastupitelstva. „Jejich odmítavý postoj se výroby nijak nedotýká. Už proto, že se celý ruch netýkal představení, ale minulosti Daniela Landy. Ničeho jiného se ani týkat nemohl, protože ta hra nebyla v té době ještě napsaná,“ dodává Dvořák.

1170 lidí zatím podepsalo petici s názvem Nevítám básníka Petra Váši, ve které píše: „Nechci, aby byl Daniel Landa, s ohledem na jeho minulou i současnou tvorbu a postoje, součástí brněnského kulturního života, nechci, aby byl v dobrém spojován s mým městem, stydím se za to, že Národní divadlo v Brně pomáhá někomu takovému naplňovat jeho ambice po vstupu do sféry tzv. vyšší kultury.“

„To je jednostranná záležitost, nemám potřebu na to reagovat,“ řekl Landa.

Jak je na tom momentálně hra samotná? „Redigujeme scénář,“ říká zpěvák, který se na něm podílí spolu se Zdeňkem Plachým, šéfem činohry brněnského Národního divadla, a Jiřím Šimáčkem. „Z hlediska písní se bude jednat převážně o mozaiku pro mě důležitých starších songů.“

„Dokončují se dialogy,“ doplňuje ho Dvořák. „Do finální podoby se představení bude fixovat až při samotném zkoušení, které začne zhruba za měsíc. Kostýmy a dekorace šly do výroby už před prázdninami,“ říká Dvořák.

Hlavní roli bude hrát Landa

Hlavní roli bude hrát Landa: Jde o jakéhosi hybatele celého děje. Ostatní party obstarají herci ze souboru Národního divadla v Brně, např. Petr Halberstadt nebo Klára Apolenářová. Plánuje se i natočení DVD a televizního záznamu hry.

Vstupenky se budou v divadle znovu prodávat od nové sezóny, je ale možné sehnat je i teď v Domě pánů z Lipé v Brně. Jejich cena je vyšší než u standardních činoherních představení, ale nepřesáhne 520 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám