Hlavní obsah

Premiéra Obludária i Eva Urbanová

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest zahraničních souborů především z jižní Evropy a osmnáct českých scén v čele se třemi držiteli Cen Alfréda Radoka i Thálie se od 10. do 18. září představí na 16. mezinárodním festivalu Divadlo v Plzni. Podle ředitele přehlídky Jana Buriana dostanou prostor klasické i alternativní projekty, které diváky zavedou kromě klasického jeviště i do stanu, na nádraží a do plzeňské vodárny.

Článek

„Českou premiéru bude mít v Plzni Obludárium Divadla bratří Formanů, jež dá divákům nahlédnout do světa kabaretů, nočních podniků, cirkusů, filmových grotesek a starých komedií,“ řekl Burian na tiskové konferenci v Praze.

Obludárium mělo premiéru v listopadu ve Francii a Formani je momentálně předvádějí po Evropě. Na podzim je sehrají pětkrát v Třešti u Jihlavy a snad i na dalších místech. Na desetimiliónovém rozpočtu přímých nákladů festivalu Divadlo se podílejí město Plzeň spolu s krajem, ministerstvo kultury a také Visegrádský fond, který festivalu nedávno poprvé udělil cenu a 20 tisíc eur (téměř půl miliónu korun) se stalo vítaným příspěvkem na financování letošního ročníku.

Součástí festivalu bude letos nově přehlídka současného českého divadla Czech Theatre Showcase, kterou spolupořádá Institut umění – Divadelní ústav už od 7. do 9. září v Praze a zve na ni zahraniční ředitele divadel, dramaturgy festivalů i kritiky. Druhou část Showcase tvoří český program plzeňského festivalu.

Bude v něm i Havlovo Odcházení, na něž si festivaloví diváci „odskočí“ do Prahy, Janáčkova Její pastorkyňa hostitelské scény s Evou Urbanovou coby Kostelničkou, Hrdina západu pražského Činoherního klubu, Evžen Oněgin ostravského Divadla Petra Bezruče i Smrt Pavla I. s oceněným Erikem Pardusem v titulní roli.

Všechny inscenace budou simultánně tlumočeny do češtiny, respektive do angličtiny, či titulkovány. „České divadlo nabírá sebevědomí. Má dost inscenací, jimiž se může pochlubit. Je to kultura, která má i v evropském kontextu co ukázat,“ řekl Burian.

Ze zahraničních inscenací jistě upoutá pozornost Slovinské národní divadlo s tragédií Christophera Marlowa Edvard II., srbské divadlo Atelier 212 s debutem Dušana Spasojeviče Vymírání, palermský Sud Costa Occidentale s inscenací Můj život autorky a režisérky Emmy Danteové, Záhřebské divadlo mladých s inscenací Na druhou stranu, uváděnou často v zahraničí, či Divadlo Andreje Bagara z Nitry se slovenskou klasikou Statky zmätky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám