Hlavní obsah

Topolánek: mediální rady? Nejraději bych je zrušil

– PRAHA
Právo, jp

Vláda ve středu ani nepodpořila, ale ani nezamítla návrh senátorské mediální komise, která chce změnit způsob volby do rad veřejnoprávních médií, tedy Rady České televize (ČT), Českého rozhlasu (ČRo) a České tiskové kanceláře (ČTK). Premiér Mirek Topolánek (ODS) uvedl, že by nejraději mediální rady zrušil.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Premiér Mirek Topolánek (ODS)

Článek

Změna spočívá v tom, že senátoři by se také měli podílet na volbě radních. Předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS) se domnívá, že by to přineslo větší nezávislost a stabilitu radním, protože by byli „hůře odvolatelní“. Nyní členy rad navrhují občanská sdružení a volí je poslanci. 

„Návrh je fakticky neutrální v tom smyslu, že neřeší základní problémy těchto institucí a řeší pouze složení rad. Můj názor na tyto rady je obecně znám ... já bych je zrušil. Nicméně neutrálně se stavíme k tomuto senátnímu návrhu,“ prohlásil Topolánek na tiskové konferenci po zasedání vlády.

Senátoři také navrhovali, aby poslanci mohli v době do zvolení alespoň  deseti  nových členů Rady ČT nebo Rady ČRo nebo šesti členů Rady ČTK odvolat generální ředitele těchto tří médií a do zvolení nového vybrat prozatímního ředitele.

Nepodpořili digitalizaci rozhlasového vysílání

Vláda nepodpořila ani poslanecký návrh novely mediálního zákona, který má podle jeho autorů umožnit budoucí přechod na rozhlasové digitální vysílání.

„Zamítáme a dáme stanovisko zamítavé...ne proto, že bychom si nemysleli, že broadcasteři (provozovatelé vysílání) budou mít tento problém. Hlavní důvod je ten, že návrh je naprosto špatně napsán, nebude funkční, je nesmyslný," prohlásil Topolánek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám