Hlavní obsah

Picassovu Guerniku poškodily časté převozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Jedno z neznámějších pláten Pabla Picassa, rozměrný protiválečný obraz Guernica, doplatilo na svou slávu. Časté převozy na výstavy po celém světě mu totiž ublížily a odborníci, kteří nyní dílo detailně zkoumají, odhalili celkem 129 nejrůznějších poškození. Napsal o tom britský deník Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Replika obrazu Guernika

Článek

Tým 30 expertů z Muzea královny Sofie v Madridu, které má Guernicu ve stálých sbírkách, provedl analýzu obrazu pomocí rentgenového a infračerveného záření. Z jejích výsledků vyplývá, že Picassovo monumentální dílo kvůli cestování na výstavy hodně utrpělo.

Malba už by se neměla přemísťovat

Kurátor muzea Jorge García Gómez Tejedor deníku El País řekl, že Guernica je "ve vážném, ale stabilním stavu". Znamená to, že ještě není vhodná chvíle pro restaurování, ale malba už by se neměla přemísťovat.

Antimilitarista Picasso Guerniku, obraz o rozměrech 3,5 krát 7,8 metru, namaloval v roce 1937 v pařížském exilu. Šlo o jeho reakci na vybombardování stejnojmenného baskického městečka nacistickým letectvem, spojencem režimu Franciska Franka.

Obraz byl až do roku 1981 v newyorském Guggenheimově muzeu, teprve potom se vrátil do Španělska - nejprve do Prada, poté do nově zbudovaného Muzea královny Sofie.

Loni si svět připomněl 70. výročí bombardování Guerniky

Už delší dobu se ale ozývají hlasy z Baskicka, že obraz by měl vzhledem ke svému poselství být trvale umístěn právě tam, anebo tam být přinejmenším vystaven. Tyto požadavky zesílily loni, kdy si svět připomněl 70. výročí bombardování Guerniky.

Kurátoři ale namítali, že malbě by vzhledem k jejímu stavu stěhování neprospělo. Ředitel Guggenheimova muzea v Bilbau proto požadoval, aby odborníci tvrzení kurátorů ověřili a určili, zda mají pravdu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám