Hlavní obsah

Premiér a sportovci šlapali pro charitu

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Osobnosti filmového festivalu, politiky, ale i sportu v sobotu po poledni usedly před karlovarským hotelem Thermal na Oranžové kolo a v rámci charitativní akce Nadace ČEZ minutu šlapaly ve prospěch Centra Paraple a Nadace policistů a hasičů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Prezident filmového festivalu Jiří Bartoška šlapal na Oranžovém kole Nadace ČEZ v charitativní akci, při které si mezi sebe rozdělí Centrum Paraple a Nadace policistů a hasičů celkem půl miliónu korun.

Článek

Nejdříve na kole usedl premiér země Mirek Topolánek (ODS) s generálním ředitelem ČEZ Martinem Romanem, který byl o jeden schůdek lepší a dosáhl devíti z deseti možných bodů. To už ale diváci netrpělivě čekali na souboj našich úspěšných olympioniků. Na kola usedl kanoista Martin Doktor a běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová. Doktor dosáhl plného bodového zisku. Neumannová sedmi bodů.

Souboje na Oranžových kolech komentoval Leoš Mareš, jenž se v některých okamžicích do bojů zcela vžil. Za vítězstvím Doktora nad Neumannovou například viděl „tvarovaná kolena, jenž lépe prorážela vzduch.“

V dalším duelu nastoupil proti Danielu Benešovi festivalový prezident a herec Jiří Bartoška. „Nezkusil bys šlapat s cigaretou,“ dobíral si Bartošku Mareš, když usedl na kolo a začal se připravovat k minutovému výkonu.

„Víš, i to já umím,“ neviděl na jízdě s cigaretou Bartoška problém. Každopádně předvedl nejhorší výkon dne, protože získal pro Nadaci policistů a hasičů pouze šest bodů. „To je prohra,“ komentoval jeho výkon Mareš. „To je výhra, že jsem vůbec dojel,“ odmítl rezolutně Bartoška, když slézal z kola.

Peníze pro děti i zraněné

O přízeň sportovně založených návštěvníků festivalu, kteří se mohou na Oranžové kolo po celebritách posadit každý den až do konce festivalu, soutěží letos organizace Centrum Paraple, jenž se zaměřuje na pomoc lidem ochrnutým po poranění míchy. Z výtěžku hodlá centrum finančně zajistit služby pro klienty.

„Podle statistiky postihne v ČR úraz s poraněním míchy týdně až čtyři osoby. V jediné vteřině se jim od základu změní život a naším cílem je pomáhat těmto lidem vyrovnat s jejich těžkou životní situací a naučit se žít znovu hodnotný život s ohledem na své postižení,“ vysvětlovala ředitelka Centra Paraple Alena Kábrtová.

Druhou organizací, která usiluje o podporu z Oranžového kola, je Nadace policistů a hasičů - vzájemná pomoc v tísni. Tato organizace se již šest let snaží zabezpečit důstojné životní podmínky lidem, jejichž blízcí z řad policejního či hasičského sboru utrpěli kvůli svému nasazení v povolání zdravotní újmu komplikující jejich další život. Nadace rovněž pečuje o šest desítek dětí z jednatřiceti neúplných rodin, jejichž otcové, policisté a hasiči, zemřeli při výkonu služby.

Reklama

Související témata:

Související články

Osobnosti budou šlapat na kole pro charitu

Známé osobnosti, mezi kterými vedle vrcholných politiků nebudou chybět například ani olympionici Kateřina Neumannová nebo Martin Doktor, se zapojí v sobotu 5....

Výběr článků

Načítám