Hlavní obsah

Loňské hity z karlovarského festivalu stále bodují

Novinky, Zbyněk Vlasák , Festivalový deník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Loni se představily divákům v Karlových Varech. Staly se hity. A uspěly i u nefestivalových diváků. Jeden z nich má i své heslo v internetové encyklopedii.

Článek

Z české perspektivy je dlouhé hledání toho nejúspěšnějšího z loňských soutěžních snímků zbytečné. Ano, jsou to Vratné lahve.

Bodovaly lahve

Film otce a syna Svěrákových jen minulý rok vidělo přes milion a čtvrt diváků, byl absolutní jedničkou mezi všemi snímky v českých kinech a bez úspěchu tvůrci neodešli ani z předávání Českých lvů. Dostali celkem tři (za režii, scénář a právě za nejvyšší návštěvnost).

Ale Českého lva získal i jiný film z loňské hlavní kategorie: Kurz negativního myšlení. Cena za nejlepší zahraniční snímek putovala právě do Norska. Na tomhle silném filmu s vůní Johnnyho Cashe je ale zvláštní, že nejvíce úspěchů sklidil hodně daleko od svého rodiště.

Právě u nás totiž získal dvě ze svých celkem tří ocenění (kromě Lva ještě cenu za režii pro Bårda Breiena ve Varech), na předávání domácích norských cen Amanda ale neproměnil ani jednu ze tří nominací v úspěch. Jeho „českost“ potvrzuje i to, že na něj stále, i sedm měsíců po premiéře, můžete v kinech narazit: v červenci se hraje v Praze, ale i třeba v Litoměřicích nebo Mnichově Hradišti.

Vzniklo internetové heslo

Mimo karlovarský festival pak měli čeští diváci možnost v domácích kinech zhlédnout ještě tři další filmy z hlavní soutěže: italské Saturno contro, polské Náměstí spasitele a australské Šťastné míle.

Právě Náměstí Spasitele, ne zrovna veselý film o rozpadu jednoho manželství uprostřed neradostné polské přítomnosti, patří k nejúspěšnějším filmům z perspektivy úspěchů na domácích kolbištích. V Polsku se stal obrovským hitem, už si dokonce vybojoval heslo na místní verzi Wikipedie.

U našich severských sousedů dávají nejpovedenějším snímkům ceny pojmenované po orlovi – Náměstí Spasitele získalo Orla za nejlepší film, režii a pro herečky v hlavní i vedlejší roli. A k tomu posbíralo osm cen na festivalu v Gdyni včetně hlavní ceny Zlatý lev. U nás vklouzlo na podzimní putovní přehlídku Střední Evropa a vešlo se i do Projektu 100 na začátku letošního roku, do širší distribuce se však nedostalo.

Podobnými hity se na domácí půdě staly i dva další soutěžní filmy. Ruský příběh anesteziologa, který skončí smrtí i narozením zároveň, Prosté věci (v Karlových Varech získal čtyři ceny, včetně té za nejlepší mužský herecký výkon pro Sergeje Puskepalise) opanoval festival v Soči hned v šesti kategoriích. A loňský vítěz Křišťálového globu, islandsko-německý snímek Severní blata, získal pět islandských cen Edda.

Anketa

Byl/a jste na nějakém filmu, který se loni hrál na festivalu?
Ano
74,3 %
Ne
21,1 %
Nevybavuji si
4,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 175 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vratné lahve přivítají milióntého diváka

V pondělí 4. června ve 20:00 přivítají producent a distributor filmu Vratné lahve rekordního milióntého diváka v kině Village Cinemas v Praze na Smíchově....

Vratné lahve mají milióntého diváka

Miliontý divák filmu Vratné lahve, Jana Chvátalová z Menhartic u Jemnice, která v Praze pracuje, poletí balonem. Poukaz na let balonem pro dvě osoby předali...

Výběr článků

Načítám