Hlavní obsah

Dracula, Don Giovanni i Othello

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoli pro většinu herců znamená příchod léta vytoužené prázdniny, v posledních letech stále více souborů nabízí svá představení i formou letních scén. A to především v Praze, kde je divadlo součástí atraktivní turistické nabídky, ale i v řadě dalších míst.

Článek

Na nádvoří Nejvyššího purkrabství Pražského hradu uvádějí po celé léto své inscenace Letní shakespearovské slavnosti, kde letos opět zazáří herecké hvězdy jako Jan Tříska, Marián Labuda či Martin Huba, hrát se bude i na nádvoří Lichtenštejnského paláce na Malostranském náměstí. Na hradčanském Novém Světě uvádí své nejlepší inscenace Divadlo Ungelt.

Do pátku 4. 7. je na lodi Tajemství bratří Formanů v Praze - Holešovicích k vidění Dracula v podání souboru Aqualung. Do téhož data lze v pražském Národním divadle navštívit i muzikál Dobře placená procházka v režii Miloše a Petra Formanových. Další série tohoto titulu pak bude následovat od 28. 8.

Hojně navštěvovanou prázdninovou akcí se stalo Metropolitní léto hereckých osobností, které pořádá Studio Dva ve Švandově divadle, Divadle v Dlouhé a na Letní scéně Vyšehrad. Letošním hitem se zřejmě stane komedie Vše o mužích s Marošem Kramárem, Filipem Blažkem a Michalem Slaným, která se hraje od 7. 7. na Vyšehradě. K vidění budou ale i starší tituly jako Absolvent, Na konci duhy, Kdo se bojí Virginie Woolfové?, Madame Melville aj.

Letní hraní bez zábradlí 

V srpnu nabídne Letní hraní i Divadlo Bez zábradlí. Výběr diváckých titulů jako je Jakub a jeho pán, Blbec k večeři či muzikál Cikáni jdou do nebe aj., doplní i koncert Spirituál kvintetu a Ondřeje Havelky s jeho Melody Makers.

Milovníkům opery, zvláště zahraničním, je určena inscenace Dona Giovanniho ve Stavovském divadle, pořádaná tradiční staggionou Opery Mozart. Pozoruhodností festivalu Francouzské barokní divadlo v Praze bude inscenace Moliérovy komedie Lékařem proti své vůli uvedená 6. 8. v dobové divadelní konvenci ve Státní opeře Praha. Na této scéně můžete až do 5. 7. navštívit klasický balet Labutí jezero.

Pro diváky zůstává otevřené i Divadlo Kašpar, které uvádí inscenace Norway.Today, To nemá chybu a další tituly, především ale Rozmarné léto. A v provozu je pochopitelně i řada ryze „turistických“ scén jako je Laterna magika, Národní divadlo marionet, černá divadla apod.

Hraje se hojně i mimo Prahu

Letní shakespearovské slavnosti uvádějí na brněnském Špilberku Bouři, Kupce benátského, Sen noci svatojánské i Komedii omylů, letos se shakespearovský program rozšíří i o Ostravu. Tradičně se hraje na některých hradech a zámcích. Již podeváté nabídne Loketské kulturní léto opery (Prodanou nevěstu, Aidu a Rusalku) i koncerty v jedinečné atmosféře přírodního hlediště s kulisou Loketského hradu, krásným zážitkem je i návštěva Otáčivého hlediště v areálu zámeckého parku v Českém Krumlově, kde se letos hraje Robin Hood, Tři mušketýři, Síla osudu, Rusalka s Evou Urbanovou a další tituly.

Divadlo v létě

Letní shakespearovské slavnosti 25. 6. - 9. 9. Praha, 10. 7 - 5. 8. Brno, 22. 7. - 6. 8. Ostrava, www.shakespeare.cz

Letní Ungelt 10. 6. - 23. 8. Praha Nový Svět, www.letniscena.cz

Vlnobití, Divadlo bratří Formanů a Aqualung 27. 6. - 4. 7. loď Tajemství, www.formanstheatre.cz

Metropolitní léto hereckých osobností 15. 6. - 14.- 9. Švandovo divadlo, Divadlo v Dlouhé, Letní scéna Vyšehrad, www.studiodva.cz

Don Giovanni 9. 7. - 24. 8. Stavovské divadlo, www.opera-mozart.com

Letní hraní 5. 8. - 2. 9. Divadlo Bez zábradlí, program: www.divadlobezzabradli.cz

Divadelní spolek Kašpar 8. - 10. 7. Nowray.Today, 15. - 17. 7. To nemá chybu, 23. - 25. a 27. - 31. 7., 19. - 27. 8. Rozmarné léto, 13. - 18. 8. Cyrano, www.divadlovceletne.cz

Loketské kulturní léto 11. 7. - 26. 7., www.loketfestival.info

Otáčivé hlediště Český Krumlov1. 7. - 31. 8. program: www.jihoceskedivadlo.cz    

Divadlem ožijí i ulice a náměstí některých měst, pravidelně se například hraje o sobotních večerech před historickou radnicí v Liberci.

Reklama

Výběr článků

Načítám