Hlavní obsah

V Náměšti finišují přípravy na největší folkový festival

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Náměšti na Hané na Olomoucku vrcholí přípravy na největší folkový festival s názvem Zahrada, který začne ve středu. Obec dokončuje poslední úpravy a zázemí pro návštěvníky a účinkující. Do tamního amfiteátru by se mělo sjet 140 skupin a sólistů z celé republiky a ze zahraničí. Nápor to bude znamenat i pro samotnou obec s 2000 obyvateli, která se během festivalu až desetinásobně rozroste.

Foto: Radka Fialová, ČTK

Kromě tradičních folkařů přijede i Ivan Mládek.

Článek

"Chystáme novou budovu pro účinkující, která by měla být otevřena ve středu. Doděláváme tam fasádu, terénní úpravy. Sekali jsme ještě trávu v amfiteátru, chystáme pro účastníky také koupaliště a pro stánkaře elektřinu a vodu. Jsme v jednom kole," řekla starostka obce Marta Husičková. Podotkla, že se ještě finišuje s opravou cesty, která bude dokončena v pondělí.

"Změní se zcela režim v obci, děláme značení a omezení v dopravě. Během Zahrady máme i speciální parkoviště pod zámkem. Lidé se ale už naučili s tím žít. Navíc to už pomůže i místním podnikatelům, kteří poté týden odpočívají. Ale i neziskovým organizacím, jako jsou hasiči či Sokol, kterým akce pomůže získat finanční prostředky," doplnila starostka.

Na hudební klání, které se řadí mezi největší kulturní akce v Olomouckém kraji, zamířilo při předchozích ročnících denně na 10 000 lidí. Hrát se bude na čtyřech scénách zámeckého lesoparku. Letos se mohou návštěvníci těšit například na Spirituál kvintet, Žalmana a spol, ale i Banjo Band Ivana Mládka a Fleret s Jarmilou Šulákovou, která bude v příštím roce slavit osmdesátiny. Zahrada představí divákům nejen špičky těchto žánrů, ale snaží se každoročně vyhledávat také nové tváře a talenty. Na festivalu tak nebude opět chybět finále celorepublikového konkurzu, ve kterém se představí 18 skupin a šest písničkářů a dvojic.

Součástí festivalu jsou doprovodné akce. Lidé budou moci během hudebního klání navštívit například bubenickou školu Ivo Batouška a zavítat do textařské dílny Slávka Janouška.

Festival začne 2. července a potrvá do 5. července. Muzikanty však budou moci poslouchat lidé v různých částech Olomouckého kraje i několik dní předtím. Doprovodné koncerty odstartovaly již v neděli vystoupením kapel v Drahanovicích, na začátku července budou koncerty v Lipníku nad Bečvou, ve Šternberku a na Horním náměstí v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám