Hlavní obsah

Šéfdirigentem opery Národního divadla bude Tomáš Netopil

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na post šéfdirigenta opery Národního divadla nastoupí od sezóny 2009/2010 Tomáš Netopil. Dvaatřicetiletý dirigent má zkušenosti u BBC Philharmonic Orchestra, Orchestra Symphonica Toscanini, v drážďanské Semper Oper či u Izraelské filharmonie. V sobotu jej čeká premiéra v Bavorské státní opeře v Mnichově, kde nastudoval operu Doktor Faust Ferruccia Busoniho.

Článek

„Tomáš Netopil patří k současné špičce mladých dirigentských osobností. Na post šéfdirigenta opery ND nastupuje jako přední osobnost české a mezinárodní hudební scény. Naším společným cílem je rozvíjet českou a mozartovskou operní tradici v Praze. Tomáš Netopil je bezpochyby novou a velmi inspirující tvůrčí silou opery ND,“ uvedl šéf opery ND Jiří Heřman.

V Národním divadle se Netopil představí už na slavnostním koncertu k zahájení nové sezony 11. září s lotyšskou sopranistkou Maijou Kovalevskou. Měsíc poté, v říjnu, se tuzemskému publiku představí také jako operní dirigent v Mozartově opeře La finta giardiniera (Zahradnice z lásky), která vzniká pod režijním vedením manželů Herrmannových. Na počátku roku 2009 bude opět dirigovat koncert k narozeninám W. A. Mozarta se sopranistkou Adrianou Kučerovou.

"Tomáš Netopil studoval hru na housle na Konzervatoři P. J. Vejvanovského v Kroměříži a dirigování na pražské AMU pod vedením Jiřího Bělohlávka, Radomila Elišky a Františka Vajnara. U Josefa Kuchinky a Pavla Pokorného dále studoval operní dirigování a u Jiřího Chvály a Lubomíra Mátla sbormistrovství. Ve studiích pokračoval na Královské akademii ve Stockholmu pod vedením Jormy Panuly," doplnila PR manažerka Silvie Marková.

Učinkoval na Pražském jaru

V České republice účinkoval např. na festivalech Pražské jaro a Smetanova Litomyšl. V zahraničí hostoval u orchestrů Tonhalle Orchester Zürich, London Philharmonic Orchestra, Staatsorchester Stuttgart, Oslo Philharmonic Orchestra, Staatskapelle Dresden, Staatskapelle Weimar, Royal Stockholm Philharmonic, Orchestre National de Lille, Orchestre National de Montpellier a dalších.

Na domácí půdě spolupracoval především s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK, Pražskou komorní filharmonií a Státní filharmonií Brno. Publikum Národního divadla vřele ocenilo jeho kvality při slavnostním koncertu k otevření jubilejní 125. sezony, který se konal 27. září 2007.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám