Hlavní obsah

Operu MAI 68 inspirovaly události před čtyřiceti lety

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Studentské bouře ve Francii z jara 1968 s okupací Československa v srpnu téhož roku se pokusili spojit autoři opery MAI 68, která měla minulý týden světovou premiéru v Mahenově divadle v Brně a hned poté ji tvůrci představili v pražském Stavovském divadle. Na inscenaci se podílelo pražské a brněnské Národní divadlo.

Foto: Jana Hallová, Právo

Pařížští studenti bojují v opeře obřími rudými pěstmi.

Článek

Libreto Jiřího Šimáčka a Zdenka Plachého ilustruje bouřlivé jaro a léto roku 1968 na příběhu studentky Jarmily, jež přijíždí do Francie a je konfrontována s levicově orientovanými studentskými bouřemi, v nichž se výrazně angažuje student JPB, do něhož se zamiluje. Při návratu do Prahy je zastřelena okupačními vojsky.

Obraz pařížských událostí i jejich protagonistů je podán s plakátovým zjednodušením, z něhož studenti (ale třeba i J. P. Sartre) vycházejí jako primitivní zhysterizovaní levičáci. Nejvíce jde o to, zda zvolit kameny či Molotovův koktejl, co „stráví“ či „nestráví“ marxismus a zda se JPB rozhodne pro Edith nebo pro Jarmilu. Svá „moudra“ zde volně trousí Sartre, Mao, Che Guevara, Kristus i andělé, studenti hrozí policistům obřími rudými pěstmi. A mezitím je balet.

Hudba Petra Kofroně je založená na principu minimalistického opakování krátkých melodickorytmických úseků, jež se záhy stává jednotvárným. Navíc text trhá na skandované slabiky.

Rozpačitá karikatura

Výsledkem je únavná plakátová agitka s melodramatickým patosem, jež nemá se zobrazovanými událostmi nic společného (snad kromě „uměleckých“ koláží, kde přes promítané dokumenty teče rudá krev) a ocitá se za hranicemi ještě únosné karikatury. Oslavit výročí Pražského jara se projektu, který stál dost peněz i úsilí všech zúčastněných, rozhodně nepodařilo.

V Brně byla vlažně přijatá premiéra druhý den konfrontována s hostující inscenací pražského ND nedávno premiérované opery Aleše Březiny a Jiřího Nekvasila Zítra se bude... Aplaudovalo se patnáct minut vestoje. Právem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám