Hlavní obsah

Do kin přicházejí romantické Moje borůvkové noci

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínský režisér Wong Kar Wai proslul po celém světě ceněnými uměleckými filmy Šťastni spolu, Stvořeni pro lásku či 2046, do nichž obsazoval výhradně asijské herce. Novým a poprvé anglicky mluveným filmem Moje borůvkové noci vstoupil na půdu romantické road movie, kterou natočil v koprodukci Hong Kongu, Číny a Francie, ale obsadil ji velkými hollywoodskými hvězdami.

Foto: Foto Palace Pictures, Právo

Rachel Weiszová, která hraje dívku Sue Lynne.

Článek

Po loňském uvedení v hlavní soutěži na festivalu v Cannes přicházejí nyní Moje borůvkové noci do českých kin.

Elizabeth, kterou hraje ve filmu debutující zpěvačka Norah Jonesová, je z těch hrdinek, o nichž na první pohled mnohé vytušíte, správně předpokládáte, jakou cestou musejí projít, aby našly svou velkou, opravdovou lásku, ale přesto je docela příjemné je na té cestě sledovat.

Road movie po amerických barech

Začíná v newyorském baru ruského názvu Ključ, jehož křehce charismatický barman Jeremy (Jude Law) schraňuje klíče, které vždy jeden z páru přestal potřebovat a zanechal je radši u něj, než by je hodil do kanálu. Což se přihodí i Elizabeth, která v Jeremyho baru načapala svého milého s jinou a jejíž raněné srdce bude potřebovat dost náročnou léčbu.

Nad borůvkovým koláčem, v atmosféře, kterou Wong Kar Wai vytváří s jistotou mistra barev, výmluvných dlouhých záběrů a brilantně modelovaného pocitu osamění uprostřed hlučícího davu, si Jeremy zafilozofuje, čím to je, že ty borůvkové vždycky zbudou, i když nejsou o nic horší než jahodové nebo jablečné.

Elizabeth se nad oním zbylým borůvkovým rozhodne, že odjede na cestu hledat odpověď nejen na tuto otázku, a my už víme, že ta cesta pro ni bude cílem i prostředkem k nalezení sebe sama. Že na ní potká lidi, jejichž osudy jí v tom hledání pomohou, a že na konci bude návrat a zmoudřelá mladá žena najde možná víc než doufala.

Wong Kar Wai natočil příběh veskrze romantický a předvídatelný, ovšem natočil ho krásně a s herci, kteří dávají svým postavám city, opravdovost i dojemnost. To se týká nejen Jonesové a Lawa, ale možná ještě víc těch, které Elizabeth potkává. Na první zastávce v Memphisu dvojici alkoholem a nešťastnou láskou k vlastní ženě zmučeného policisty a jeho nevěrné manželky.

Setkáme se is Natalií Portmanovou

Hrají je výborně David Stratheim a zejména Rachel Weiszová, jejíž Sue Lynne se nepochybně zařadí k nejsilnějším postavám hereččiny filmografie. Neméně působivá je i Natalie Portmanová v roli stejně prolhané jako nešťastné karetní hráčky Leslie, s níž se Elizabeth setká v nevadském kasinu.

Moje borůvkové noci jsou modré a sladké, ale kromě toho mají spoustu příchutí a vůní, jaké umí dát zdánlivě obyčejné romanci jen múzou políbený filmař, jímž Wong Kar Wai nepochybně je.

Moje borůvkové noci Hongkong, Čína, Francie 2007 Režie: Wong Kar Wai,

hrají: Norah Jonesová, Jude Law, Natalie Portmanová, Rachel Weiszová, David Stratheim

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám