Hlavní obsah

Milan Hein: Divadlo Ungelt se stěhuje na Nový svět

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezónní scénu mají na Pražském hradě nejen Letní shakespearovské slavnosti, ale také Divadlo Ungelt, které hraje na Novém Světě. Toto předměstí Hradčan z poloviny 14. století tvoří se svými uličkami a starobylými domy malebné zákoutí. Procházka zakončená návštěvou divadla je tipem na příjemně strávený letní den. Ředitel Divadla Ungelt Milan Hein je na Novém Světě doma. Pracovně i doslova.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ředitel pražského Divadla Ungelt Milan Hein říká: „Baví mě hledat hry pro své skvělé herecké kolegy.“

Článek

Jak jste objevil místo pro letní Ungelt?

Bydlím na Novém Světě a z okna jsem měl léta výhled na cvičící vojáky Hradní stráže. Když byla prezenční vojenská služba zrušena, místo osiřelo. A mně jednoho rána při pohledu z okna napadlo: To by bylo ideální místo pro divadlo! A tak zde už čtvrtým rokem celé léto hrajeme část repertoáru Divadla Ungelt.

Co letos nabídnete?

Začínáme 10. června sérií v Ungeltu beznadějně vyprodaného představení Šest tanečních hodin v šesti týdnech s Chantal Poullainovou a Oldřichem Kaiserem. Na letní scéně se hra objeví už potřetí. Už teď je téměř vyprodaná, ale na pár představení ještě jsou vstupenky v prodeji.

Takže ti, co se nedostali do Ungeltu během sezóny, mají šanci?

Kapacita je třikrát větší než v Ungeltu, takže je větší šance – a to i pro mimopražské diváky, protože v síti Ticketpro se lístky prodávají po celé republice. Dalším titulem bude Shepardova hra Láskou posedlí, která měla právě premiéru v Divadle Ungelt, takže je čerstvou novinkou.

Herecké výkony Vilmy Cibulkové, Miroslava Etzlera, Martina Štěpánka či Ladislava Mrkvičky rozhodně stojí za pozornost.

Objeví se na letní scéně opět Marta Kubišová se svými hosty?

Po šest večerů bude Marta hostit Hanu Hegerovou, Lucii Bílou, Petru Janů, Karla Gotta, Václava Neckáře, takže je se na koho těšit. Sezónu zakončí inscenace Ledňáček s Alenou Vránovou, Františkem Němcem a Petrem Kostkou.

Divadlo Ungelt má repertoár ušitý hercům „na tělo“. Byl to od počátku váš záměr?

Ne, já si neskromně budoval divadlo pro svou hereckou kariéru! To jsem si ještě představoval, že jako herec pokořím svět. Naštěstí jsem záhy zjistil, že zajímavější než předvádět se na jevišti je uvažovat o tom, jaké divadlo se bude v Ungeltu hrát a s kým.

A tak jsem bezbolestně přešel z herce na ředitele a dnes mě moc baví hledat hry pro své skvělé kolegy. Trosky svého hereckého exhibicionismu uspokojuju uváděním večerů s Martou Kubišovou.

Neuvažoval jste o tom, že letní scéna by si zasloužila vlastní premiéru?

To je můj velký dluh, který se pokusím napravit příští rok. Bude to prémie pro věrné diváky. Od 30% návštěvnosti první rok stoupla po roce na dvojnásobek a loni už to bylo 99 %. Věřím, že zájem diváků i počasí vydrží.

A když bude pršet?

Tak divákům studenti bleskurychle rozdají pláštěnky, které jsou v ceně vstupenky. Ale loni nám propršely jen tři večery. Diváci se u nás mohou i občerstvit, takže příjemný večer u nás můžou strávit po všech stránkách.

Program

Program 10. 6.–5. 7. (kromě nedělí, začátek v 19.55) Richard Alfieri: Šest tanečních hodin v šesti týdnech

Program 10. 6.–5. 7. (kromě nedělí, začátek v 19.55) Richard Alfieri: Šest tanečních hodin v šesti týdnech 7. 7.–2. 8. (kromě nedělí, začátek ve 20.30) Sam Shepard: Láskou posedlí

Program 10. 6.–5. 7. (kromě nedělí, začátek v 19.55) Richard Alfieri: Šest tanečních hodin v šesti týdnech 7. 7.–2. 8. (kromě nedělí, začátek ve 20.30) Sam Shepard: Láskou posedlí 4. 8.–9. 8. (začátek v 19.55) Marta Kubišová a její přátelé

11.–23. 8. (začátek v 19.55) William Douglas Home: Ledňáček

Reklama

Související témata:

Související články

Herecký koncert: Němec, Kostka, Vránová

Sálek pražského Divadla Ungelt se v posledních letech stává útočištěm těch, kdo touží prožít radost z výjimečných hereckých výkonů. Zásluhu...

Letní Ungelt opět na Novém světě

Pražské divadlo Ungelt bude letos již počtvrté v hrát od června na Letní scéně na Novém světě nedaleko Pražského hradu. Na programu budou starší i zcela nové...

Absolutní city absolutních hrdinů

Milan Hein si za léta strávená šéfováním Divadla Ungelt vypěstoval šťastný smysl pro výběr titulů, jež tomuto komornímu prostoru sluší. A nejen to, i pro výběr...

Výběr článků

Načítám