Hlavní obsah

Držitelé Oscara Irglová a Hansard se vrátili před české publikum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zpěvačka a pianistka Markéta Irglová a irský písničkář Glen Hansard v neděli společně vystoupili v pražském Divadle Archa. Před české posluchače předstoupili poprvé po svém únorovém triumfu, kdy v Los Angeles získali prestižní ocenění americké filmové akademie Oscar v kategorii nejlepší filmová píseň za baladu Falling Slowly z nízkorozpočtového irského snímku Once režiséra Johna Carneyho.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Písničkáři Markéta Irglová a Glen Hansard

Článek

Vstupenky na koncert byly podle pořadatelů vyprodány hned po zahájení prodeje.

Dvacetiletá Irglová a její o bezmála 18 let starší partner Hansard v hudebním melodramatu navíc ztvárnili hlavní role české emigrantky a dublinského pouličního muzikanta. V týdnu nabitém událostmi, kdy společně píšou písničky, zkoušejí a nahrávají ve studiu, se do sebe zamilují. Scénář filmu je podle tvůrců dokonce částečně inspirován skutečným Hansardovým osudem.

Irglová ani Hansard nejsou před pražským publikem žádnými nováčky, naposledy zde vystupovali loni v zaplněném kině Lucerna po české premiéře jejich později proslaveného snímku Once. Po získání Oscara je však do Česka nepustilo americké publikum, jehož miláčky se stali a nyní proto většinu svého času stráví koncertováním po USA.

Ústřední duo do Archy přijeli doprovodit irští muzikanti z Hansardovy kapely The Frames. Irská hudba zazněla také v úvodu večera, kdy svým nyní populárnějším kolegům předskakoval irský hudebník Liam Ó Maonlaí.

Irglová s Hansardem přijeli představit nejen hity z filmu Once a skladby ze svého dva roky starého společného alba The Swell Season, ale i další písně. Některé pocházejí z repertoáru The Frames, další jsou ochutnávkou z novinek, jež česko-irský pár hodlá v říjnu nahrát na novou desku.

Do Česka se Irglová a Hansard vrátí na přelomu července a srpna, kdy vystoupí na několika vybraných festivalech pod širým nebem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám