Hlavní obsah

Letos rekordní zlínský festival uděloval ceny. Kraloval Záskok

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN

Mezinárodní festival filmů pro děti a mládež ve Zlíně v sobotu vyvrcholil slavnostním udělováním cen. Kraloval jim dánský hororový snímek Záskok, jenž byl oceněn třemi soškami – mimo jiné Zlatým střevíčkem za nejlepší hraný film pro mládež. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež převzala Iva Janžurová. Populární herečce publikum dlouze aplaudovalo.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cenu za přínos v kinematografii pro děti a mládež převzala herečka Iva Janžurová.

Článek

Ceny udělovala také dětská porota. Hlavní cenu za nejlepší hraný film pro děti získal japonský snímek Skvělá babička. Ocenění za nejlepší film pro mládež, udělené pod záštitou mediálního partnera festivalu, deníku Právo, převzal Julian Richards, a to za snímek Kolej Sv. Trajána.

Ocenění za nejlepší film pro mládež, udělené mediálním partnerem festivalu, deníkem Právo, převzal britský režisér Oliver Parker za snímek Kolej Sv. Trajána.foto: Právo/Petr Hloušek

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti získala holandská režisérka Mischa Kampová za film Kde je Winkyin koník? Hlavní cena v kategorii animovaných snímků poputuje do Ruska za pohádku Medvědí příběh.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti získala holandská režisérka Mischa Kampová za film Kde je Winkyin koník? Hlavní cena v kategorii animovaných snímků poputuje do Ruska za pohádku Medvědí příběh.

Kategorii evropských debutů vyhrál francouzský film Do koho teď děláš? Diváci ocenili dva snímky: Bez připojení (Island) a Chlupatá strašidýlka - Dvě hlavičky (Francie). Celkem se udělovalo 16 cen. Z českých filmů nebodoval ani jeden. Soutěžily například Nejkrásnější hádanka, Václav nebo Pusinky.

Příští ročník bude "středomořský"

„Tento ročník byl po všech stránkách výjimečný. Byl mimořádně velký a překvapila nás rekordní návštěvnost, která se vyšplhala ke 100 tisícům,“ řekl Právu umělecký ředitel festivalu Petr Koliha a doplnil, že tato přehlídka získává jako nejstarší a největší svého druhu na světě na dalším stupínku prestiže také proto, že roste zájem zahraničních médií.

Původní odhady návštěvnosti se pohybovaly kolem 60 tisíc. V rámci filmových projekcí bylo uvedeno 570 snímků z 52 zemí, do soutěže bylo zařazeno celkem 95 snímků.

„Příští ročník je připravený. Mohu zatím poodkrýt, že bude věnován jedné ze středomořských kinematografií. Více informací budeme prezentovat na festivalu v Karlových Varech,“ dodal.

Na slavnostním večeru v Městském divadle Zlín byla mezi hosty také řada známých osobností – první dáma Livia Klausová, herec Petr Nárožný nebo režiséři Václav Vorlíček, Dušan Klein, Irena Pavlásková a Jiří Strach.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlínskému filmovému psu je už pět let

Součástí Zlínského festivalu je už pátým rokem studentská přehlídka Zlínský pes. Ta vznikla z iniciativy lidí kolem Filmové školy Zlín. Pořádají ji samotní...

Zlínský festival zahájily první projekce

Animovaný snímek Česká mše vánoční, natočený k výročí Josefa Lady, zahájil promítání filmů na Mezinárodním festivalu filmů pro děti a mládež ve Zlíně. Jeho 48....

Dakota Blue Richards: Žiju ve dvou světech

Dětská hvězda Dakota Blue Richards (14) patří k největším ozdobám 48. zlínského festivalu, kam přijela uvést hollywoodský snímek, dobře známý i z naší...

Výběr článků

Načítám