Hlavní obsah

Aukce filmových klapek vynesla přes 2,5 milionu korun

Právo, Jana Bílková, far

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ZLÍN
Aktualizováno

Aukce umělecky ztvárněných filmových klapek, jedna z dobře zavedených akcí zlínského festivalu, v pátek vynesla přes 2,5 milionu korun. Rekordně byla vydražena klapka Libora Vojkůvky. Jeho Touhy plná, klapka rozevřená se prodala za 199 tisíc korun. Koupil ji majitel Synotu, podnikatel Ivo Valenta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jubilejní tisící klapka Igora Kitzbergera se vydražila za 160 tisíc korun.

Článek

Největší klapka nebyla jeho jediným úlovkem. Stal se majitelem i jubilejní tisící klapky v historii této dražby. Nádhernou kovanou plastiku Igora Kitzbergera s názvem Na Vyhlídce získal za 160 tisíc Kč, což byla druhá nejvyšší částka. Celkem koupil klapky za více než 600 tisíc Kč.

Letošní jedenáctý ročník Minisalonu představil 129 děl autorů z Česka, Slovenska, Francie, Itálie, Rakouska i USA. Kupce lákala známá jména - Iva Hüttnerová, letos s dílem Tabáční trafika, Boris Jirků s klapkou Malá slza, Kristián Kodet s aktem Žena, Miloš Nesvadba a jeho dětské Pohádkoviny nebo Zdeněk Miler s obrázkem Krtek jede na výlet. Díla mnohých z nich, například Jana Saudka, se této aukce účastní pravidelně.

Díla byla k vidění i na internetu ve virtuální galerii. Aukci předcházela retrospektivní výstava klapek, která měla vernisáž 1. dubna v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Odtud putovala do Galerie Dílo v Brně, zájemci ji viděli i v Divadle Hybernia v Praze, ve Zlíně v Galerii pod Radnicí a v průběhu festivalového týdne v prostorách univerzity ve Zlíně. Výtěžek dražby je prostřednictvím sdružení Abeceda každoročně věnován Filmové škole Zlín. Tato finanční podpora pomáhá realizovat vybrané snímky mladých filmařských nadějí.

Historie projektu Minisalon filmových klapek sahá do roku 1998. Loni celková vydražená částka dosáhla 1 960 500 Kč. O loňský rekord se postarala klapka s názvem Afrikou NeAfrikou od Maroše Churého; po třetím klepnutí aukčního kladívka se prodala za neuvěřitelných 102 000 Kč (letos se jeho klapka Slaměný vdovec vydražila za 135 tisíc).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám