Hlavní obsah

Na festival v Náměšti přijedou legendy folku i hvězdy world music

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou nabídnou v červenci vedle zástupců české hudební scény opět významné osobnosti světové world music a folku. Osmidenní přehlídka, jež začne 19. července v komorním prostředí renesančního zámku, patří mezi nejvýznamnější evropské akce svého druhu, říká starosta města Vladimír Měrka.

Článek

"Vedle hudby tu probíhají výtvarné a hudební workshopy a mezinárodní kolokvium za účasti předních domácích a zahraničních hudebních publicistů, etnomuzikologů a dalších odborníků," popsal.

Také letos většina zahraničních hudebníků díky Folkovým prázdninám navštíví Českou republiku zcela poprvé. Vzhledem k tomu, že Waterson:Carthy pouze velmi zřídka opouštějí britské ostrovy, představuje jejich koncert ve čtvrtek 24. července zcela mimořádnou událost. Waterson:Carthy - zpěvačka Norma Waterson, zpěvák a kytarista Martin Carthy a jejich dcera, zpívající houslistka Eliza - jsou vážení tradicionalisté, královnou vyznamenaní Řádem britského impéria.

Snahou Folkových prázdnin je také objevovat pro české publikum často méně známé, přesto výrazné zpěvácké a hráčské osobnosti světové tradiční hudby a world music. Mezi ně rozhodně patří zpěvák a kytarista Tcheka z Kapverdských ostrovů. Po loňském úspěchu se do Náměště vrací v Anglii narozená Češka Zuzana Novak, hráčka na drnkací mbiru; Marta Töpferová přijede s kapelou, a speciálně v Náměšti zazpívá s kolumbijskou zpěvačkou Lucii Pulido.

Výrazné zastoupení bude mít na festivale sever Evropy: přijede třeba houslista Harald Haugaard z Dánska a také výtečná houslová úderka z Norska - skupina Majorstuen. Pravděpodobně nejstarší americkou hudbu Sacred harp představí Tim Eriksen, shrnul muzikolog Jiří Moravčík.

Bittová i bluesmani 

Mezi vrcholy Folkových prázdnin se podle organizátorů bezesporu zařadí koncert Ivy Bittové s kontrabasistou Georgem Mrázem a tradiční Divadelní den s představeními souborů Mimotaurus, Koňmo, divadlo Líšeň, Décalagues, ANPU, Iyasa ze Zimbabwe a kabaret s písněmi Kurta Weilla a Toma Waitse v podání irské zpěvačky Camille O´Sullivan.

Středa bude patřit bluesmanům. Přijede David Evans a newyorská skupina Hazmat Modine, doplní je duo Beňa & Ptaszek a Kalandrovi pohrobci Blues Session. V Náměšti nad Oslavou velmi oblíbený Irský den mimo jiné připomenou Mark Geary a Brendan O´Shea. Dále je na programu Hradišťan, Bashavel se Slávkou Horváthovou, Robert Křesťan s Druhou trávou, Vladimír Merta, Jablkoň, Sergent Pépére (Francie), Son of the Velvet Rat (Rakousko) a celá řada dalších vystupujících.

V neděli 27. července se na zámeckém nádvoří uskuteční koncert navíc - mimo festivalové předplatné vystoupí Glen Handsard a Markéta Irglová. Další informace o Folkových prázdninách najdou zájemci na www.folkoveprazdniny.cz .

Reklama

Výběr článků

Načítám