Hlavní obsah

Prahu čeká nadílka africké hudby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Přelom května a června nabídne v Praze vystoupení hned tří předních afrických umělců. V Lucerna Music Baru se přestaví 2. června Orchestra Baobab a dále se v Praze představí dva Malijci kytarista Habib Koité a Bassekou Kouyate.

Článek

Jako první vystoupí 28. května v Paláci Akropolis malijský kytarista a zpěvák Habib Koité, který vychází z griotské tradice putujících muzikantů vyprávějících příběhy. Koité se představí s kapelou Bamada. Kytarista upřednostňuje akustický zvuk. V doprovodu se objevuje balafon, řada afrických bubínků. Koité přitom není purista, snaží se tradici udržovat živou, a to nejde bez přijímání nových podnětů.

Dalším Malijcem, který se představí na stejné scéně bude 1. června Bassekou Kouyate, který si nezvolil dnes už kosmopolitní kytaru, ale zůstal věrný nástroji ngoni připomínajícím spíše loutnu nebo banjo. Kouyate je jedním z nových objevů, jeho debutové album Segou Blue, které natočil s kapelou Ngoni ba, vyšlo loni. Umístilo na prvním místě prestižní ankety kritiků časopisu fRoots a Bassekou byl spolu s Tinariwen nominován na letošní ceny BBC.

Nejslavnější kapelou ale je Orchestra Baobab, který se představí v Praze 2. června v Lucerna Music Baru. Kapela, jejíž kořeny sahají do 70. let, uspěl, protože se v něm sešli muzikanti z několika zemí, kteří přinesli různé styly africké hudby, které ještě obohatili o afrokubánské prvky.

Nástup modernějších interpretů, jako byl Youssou N´Dour znamenaly konec slávy skupiny, která se nadlouho odmlčela,. ale právě N´Dour pomohl kapele, aby se mohla po pauze obnovit. Slavila úspěch s albem Specialist All The Styles, na něž navázala deska Made In Dakar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám