Hlavní obsah

V Cannes zvítězil po 21 letech domácí film

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Zlatou palmu 61. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes získal v neděli francouzský film Entre les murs (Mezi zdmi). Jeho režisér Laurent Cantet tuto hlavní cenu festivalu převzal z rukou amerického filmového herce Roberta De Nira. Francouzský film tak v Cannes zvítězil poprvé po 21 letech. Udílením cen zároveň letošní ročník festivalu skončil.

Foto: Christian Hartmann , Reuters

Festival v Cannes

Článek

Cenu pro nejlepší herečku dostala Brazilka Sandra Corveloniová za výkon ve filmu Linha de passe (Čára přechodu), z jejích mužských kolegů byl odměněn americký herec Benicio del Toro, představitel argentinsko-kubánského revolucionáře Ernesta "Che" Guevary ve filmu Che.

Tématem vítězného filmu je život na střední škole v jedné z problematických pařížských čtvrtí. Snímek byl natočen podle autobiografického románu Françoise Bégaudeaua. Hrají v něm skuteční učitelé a žáci a také autor literární předlohy.

Velkou cenu festivalu dostal italský snímek Gomorra režiséra Mattea Garroneho, jehož tématem je mafie; cenu za režii získal Nuri Bilge Ceylan z Turecka za film Üç maymun (Tři opice). Cena poroty putuje rovněž do Itálie - dostal ji film Il Divo (Vznešený) režiséra Paola Sorrentina, který si jako námět zvolil život známého a kontroverzního italského politika Giulia Andreottiho.

Ceny získali i Deneuveová a Eastwood

Porota udělila také dvě zvláštní ceny za celoživotní kariéru. Dostali je francouzská hvězda Catherine Deneuveová a americký herec a režisér Clint Eastwood.

Slavnostního večera v canneském festivalovém paláci, který zároveň festival zakončuje, se zúčastnila celá plejáda hvězd, z nichž se vedle De Nira uplatnili při předávání cen třeba také Faye Dunawayová, Dennis Hopper, Jean Reno a Roman Polanski.

O Zlatou palmu se letos ucházelo 22 filmů. Nebyl mezi nimi žádný český. Česká kinematografie byla v hlavní soutěži zastoupena naposledy v roce 1990. Tehdy to byl snímek Ucho režiséra Karla Kachyni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám