Hlavní obsah

Indiana Jones si znovu nasadil klobouk

Právo, Věra Míšková

Zase jednou visely na canneských palmách hrozny fanoušků, tentokrát vyzdobené hnědými „Indyho“ klobouky. Hysterický řev podmalovával starou známou ústřední melodii, která se nesla slavnou třídou Croisette a přilehlými ulicemi, když po legendárním červeném koberci stoupali Harrison Ford, Steven Spielberg, George Lucas, Cate Blanchettová, Shia LaBeouf a další.

Článek

Indiana Jones se vrátil po devatenácti letech v plné síle, s humorem a slávou, která kupodivu nezašla, nezrezavěla. Jen Harrison Ford trochu zešedivěl, což film nezastírá, naopak tvůrci tvrdí, že Indy s věkem i poněkud zmoudřel.

Těžko říct, z filmu to úplně nutně nevyplývá, pořád dostává sem tam nějaký zbytečný kopanec nebo ránu pěstí, ale fyzičku má pořád skvělou, trefné průpovídky také, a když zjistí, že jeho dávná láska nezůstala bez následků, začne se i starat.

Přinejmenším populárním příkazem všech rodičů: Tu školu okamžitě dokončíš!

„Po dokončení Poslední křížové výpravy jsem si myslel, že to byl dobrý závěr solidní trilogie, a vůbec jsem neměl v úmyslu pokračovat,“ řekl nyní v Cannes Steven Spielberg.

Indiana Jones (Harrison Ford) se vrací po devatenácti letech v plné síle. Na snímku s producentem Georgem Lucasem (vlevo) a režisérem Stevenem Spielbergem (vpravo). foto: ČTK/AP

„To, že jsme se pro to s Harrisonem Fordem a Georgem Lucasem rozhodli, bylo výhradně na přání diváků. Ostatně jen u dvou filmů jsem byl tak často vyzýván k pokračování: E. T. Mimozemšťan a Indiana Jones. Diváci se mě dlouhé roky ptali, jak vlastně osud Indyho pokračuje. Proto jsme také děj umístili do období studené války – odpovídá to tomu, jak dlouhá doba uplynula od posledního dílu, o kolik let zestárnul,“ dodal Spielberg.

Indy před oltářem

Spielberg, duchovní otec projektu, a producent George Lucas a Harrison Ford povolali zpět i některé postavy z prvního dílu, přidali k nim pár důležitých nováčků a dotáhli Indyho nejen k tajemství křišťálové lebky, ale také před oltář.

S kým a jak to tam dopadlo, ovšem ponechme jako překvapení v kině. Ostatně tím hlavním ve filmu je jako vždy honba za odhalením tajemství senzačního archeologického objevu, tentokrát křišťálové lebky z Akatoru, opředené mnoha pověrami i strachem.

Příběh začíná v nevadské poušti  

Film začíná v nevadské poušti, jíž uhání několik vojenských i civilních aut. Styl padesátých let dýchá z plátna, když z jednoho z aut vypadne nejprve známý hnědý klobouk. Pauza a pak se objeví On.

Poté, co jen o vlásek unikne ze zajetí sovětských agentů, jimž velí nemilosrdná agentka Irina Spalko, se na chviličku vrací domů, aby se záhy vydal znovu na cesty. Ještě ve městě však jeho vůz dojede motorka a na ní sedí mladý muž.

Má dobré důvody, aby ho Indy vzal s sebou do daleké peruánské pouště. Že však po tajemství křišťálové lebky nebudou pátrat jen oni dva, je nabíledni. Irina v podání Cate Blanchettové se brzy vrátí...

Na herečce Cate Blanchettové při prezentaci filmu v Cannes mohli nechat oči nejen příznivci Indiana Jonese. foto: Reuters

„Radost, že mohu znovu hrát tuto postavu vyplývá z jejího důvtipu, inteligence a ze situací, do kterých ji tvůrci dostávají,“ řekl v Cannes Harrison Ford.

„Sledovat, jak se Indy zaplétá do nejneuvěřitelnějších sítí a točí se ve víru událostí, aby se z nich zase dostal zpátky, je přece ohromně zábavné a věřím, že to znovu nadchne hodně diváků na celém světě. Pro mě byl fakt, že si mohu zase nasadit svůj klobouk a vzít do ruky bič, úžasný, role Indiana Jonese je jedním ze zásadních momentů mého života,“

Totéž potvrdila i Karen Allenová, která se po letech vrátila v roli Indyho dávné lásky Marion: „Tehdy to byla především fantastická zkušenost, byla jsem mladá a mohla jsem hrát u Stevena Spielberga. Ta role mi otevřela všechny další dveře, a jsem šťastná, že se v ní mohu vrátit.“

Bez dabléra

Harrison Ford hrál krkolomné scény nakonec bez doubla. „Ty že jsi učitel?“ ptá se ho po jedné z nich mladý Mutt v podání Shii LaBeoufa. „Jen na půl úvazku,“ sykne Jones a jede se dál. Třeba do situace, kdy Ford sedí na motorce, kterou ve zběsilém tempu řídí LaBeouf.

„Byl jsem z té scény vyděšený,“ přiznal v Cannes mladý herec. „Měl jsem Harrisona za zády, jel jsme rychle a kdybych to nezvládl a spadli jsme na zem, mohl to být také konec filmu,“ řekl LaBeouf. Ford se smíchem dodal: „Hlavně by to byl konec tvojí role.“

Indiana Jones a Království křišťálové lebky přináší velmi mnoho momentů, které připomenou předchozí díly, dokonce i v lehoučce parodizujících situacích, je tedy dobré si před návštěvou kina starého dobrého Indyho osvěžit. Nejnovější film sice samozřejmě existuje dobře i sám o sobě, ale poučený divák zažije v kině víc legrace.

Inspirací pro kostýmy byly 50. léta

Pro kostýmy a image postav čerpala návrhářka Mary Zophresová ve filmech z padesátých let, předlohou pro uhrančivou Irinu Spalkovou jí byla Marlene Dietrichová, pro mladého Mutta zase Marlon Brando ve filmu Divoch, přičemž Muttova rebelská povaha je vyjádřena právě motorkou a koženou bundou. Nakolik se jí tím povedlo vyvolat atmosféru oné doby, se mohou diváci přesvědčit sami.

Reklama

Související témata:

Související články

Prožijte dovolenou ve stylu Indiana Jonese

Toužíte po skutečném dobrodružství? Nebaví vás strohé cestování? Pak se vydejte po stopách nezdolného hrdiny jménem Indiana Jones. Americká cestovní kancelář...

Výběr článků

Načítám