Hlavní obsah

Scorsese vzdal film o Marleym, nahradí ho Jonathan Demme

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkušený režisér hudebních filmů Jonathan Demme natočí snímek o životě Boba Marleyho. Martin Scorsese, který se na něj chystal původně, z projektu odstoupil kvůli nedostatku času.

Článek

Film má být autorizovaným životopisem nejslavnějšího zpěváka reggae, podílí se na něm i jeho příbuzní a hotov by měl být až v roce 2010.

Scorsese, který v únoru ohlásil, že zatím bezejmenný film o Marleym bude jeho dalším hudebně orientovaným počinem po spolupráci s Rolling Stones (film Shine a Light), nedokázal s projektem sladit svůj nabitý program.

Jonathan Demme, který po něm práci převzal, není v oboru žádným nováčkem. Natočil např. hudební filmy se skupinou Talking Heads nebo s Neilem Youngem. Uvedl, že je nadšen a poctěn mimořádnou příležitostí podílet se na filmu, který může uchovat duchovní i hudební odkaz Boba Marleyho.

Marleyho odkaz je živý i více než čtvrt století po jeho smrti

Marley zemřel na rakovinu již v roce 1981. Jeho osobitý styl vycházející z rhytm and blues a tradičního jamajského ska, si dodnes nalézá nové posluchače.

První singl Judge Not natočil Marley roku 1962 a zanedlouho potom založil skupinu The Wailing Wailers. Wailers vydali roku 1963 úspěšný singl Simmer Down, jeho věhlas ale nepřekročil hranice Jamajky.

Začátkem 70. let, po setkání s Chrisem Blackwellem z Island Records, prorazil Marley v západním světě. Roku 1973 vyšly na albu Burnin geniální hity I Shot the Sheriff a Get Up Stand Up. Následoval Exodus, Jammin, No Woman No Cry a spousta dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám