Hlavní obsah

Dobřany zvou diváky Mezi ploty

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již posedmnácté se letos otevřou brány psychiatrických léčeben a vpustí umělce i diváky „mezi ploty“. Poprvé se tak stane v sobotu 17. května v psychiatrické léčebně v Dobřanech u Plzně. Festival Mezi ploty sleduje po celou dobu svého trvání jediný cíl: odstranění hranic mezi psychicky zdravými a nemocnými jedinci a zrušit tabu „blázince“.

Článek

„Před lety jsme se rozhodli zbourat mýtus o věznici zvané psychiatrická léčebna. Víte, kolik lidí se zbytečně dotkne drog, alkoholu a tají své onemocnění ve strachu před rodinou, zaměstnavatelem či přáteli? A kolik jich zbytečně končí svůj život sebevraždou?“ řekl Právu Robert Kozler, ředitel festivalu, který  vytrvale mění pohled na psychická onemocnění.

Festival se stal během let velice populární akcí, kterou každoročně navštíví tisíce diváků. A velký zájem je o ni i ze strany účinkujících, kteří vystupují bez nároku  na honorář. Během víkendu se v Dobřanech představí na dvě desítky divadelních souborů i jednotlivců, mezi nimi např. Petr Váša, Antonie Svobodová, Malé vinohradské divadlo, Západočeské divadlo z Chebu, pražský Radar, stand-up comedy show Na stojáka Zdeňka Tyce, kapely Priessnitz, Jasná Páka, Yellow Sisters, Hypnotix, Vega, Jaroslav Hutka, Bratři Orffové aj.

Vstup do dobřanského areálu je otevřen v sobotu od 11.00, doprava a další užitečné informace pro návštěvníky jsou k dispozici na www.meziploty.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám