Hlavní obsah

Film Paříži, miluji tě: emotivní črty všedních příběhů

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při jen zběžném pohledu je každému jasné, že Paříž má mnoho tváří. V muzeích najdete uměleckou bohému a na ulicích architekturu dávné velmocenské glorioly či elegantní měšťácké paničky, nemluvě o tom, že tam stále slyšíte ozvěny hesel radikálních studentů z máje přesně před 40 lety.

Foto: HCE, Právo

Ve filmu Paříži, miluji tě si zahrála i Juliette Binocheová.

Článek

V neposlední řadě je Paříž šílený kýč, kam „musíte“ jet s láskou na Montmartre, anebo megapole ze všech stran svíraná předměstími plnými sociálního napětí a mladých lidí bez budoucnosti.

Producentský počin Emmanuela Benbihyho a Claudie Ossardové Paříži, miluji tě vyústil ve film skládající se z hříček, anekdot či vyznání (rozdělených podle oblastí) několika předních filmových režisérů vůči zcela kosmopolitní metropoli – a hlavně jejím něžným drobnostem a zákoutím.

Nutno podotknout, že jde o jednoduché pohlednice „cizinců“, jež například amerického „nezávislého“ Guse van Santa, tvůrce Motocyklových deníků Waltera Sallese, vinařské Bokovky Aleyandera Payna, francouzského filmaře z období po nové vlně Oliviera Assayase nebo autora hororových Vřískotů Wese Cravena (a dalších) napadly.

Místo humoru uvidí divák známé tváře

Příspěvek bratří Coenových představuje třeba anekdotu amerického turisty, přijíždějícího do města nad Seinou za památkami a dobrodružstvím, jehož v první stanici metra nejdříve provokuje jedna vášní rozervaná dívka, aby jej poté zmlátil její žárlivý přítel. Má to i své poučení, totiž platí, že ve zdejším metru se nesmíte dívat lidem upřeně do očí…

Takového humoru, stejně jako spontaneity je ve dvouhodinovém pásmu krátkých črt méně – mnohem více tu najdete slavných tváří a hereckých celebrit.

Nejčastěji jde o impresivní banální příběhy, v nichž například tiskařský učeň myslí na chlapy, manžel volí „po francouzsku“, čili mezi milenkou a manželkou, herečka natáčí film a mladý pár se se zaujetím žene za neobvyklým sexem.

Namítnete, že takové povrchní zápletky byste našli kdekoliv jinde, že jde často o režisérská cvičení a že ani kouzlo všednosti tohoto výjimečného města nefunguje, byť divák s filmem za chvíli hraje zvláštní hru.

Snaží se určit, čím je které dopředu avizované místo výstižné, jakou atmosféru či filmařský styl mu ten který tvůrce přiřadil. Celý projekt stojí na mnohem pragmatičtějším ekonomickém kalkulu a na renomé města všech vzletných adjektiv, které mu přisuzují cestovní kanceláře, třebaže se tu ona klišé (kromě Eiffelovky) naštěstí neodrecitují.

Ale ten, kdo má k Francii a její metropoli vztah, odpustí leccos při pohledu na pařížské světlo, rozmáchlé postavy v uličkách nebo na zahloubané bělostné budovy, jež tam stojí po mnoho desetiletí. Neboť Paříž dovede cizinec (pokud mluví francouzsky) milovat opravdu snadno.

Paříži, miluji tě Francie/Lichtenštejnsko (2006), 120 min. Hrají: Fanny Ardantová, Leila Bekhti, Melchior Beslon, Juliette Binocheová, Seydou Boro, Steve Buscemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám