Hlavní obsah

Čeští filmaři připravují na sedmdesát filmů

Právo, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České filmové tvorbě posledních let jednoznačně vévodily komedie, většinou s přívlastkem: hořké, smutné, rodinné, kriminální, hudební… Diváci ocenili ty nejlepší mimořádným zájmem (nejvíc, přes milión, jich přišlo na Vratné lahve), ty nejslabší po právu hodili přes palubu.

Foto: Falcon, Právo

Nejbližší českou premiérou bude 15. května film Petra Jarchovského a Jana Hřebejka podle povídek Petra Šabacha U mě dobrý.

Článek

Ukázalo se, že žánr komedie není z hlediska návštěvnosti samospasitelný, naopak, například úspěch filmu Václav napovídá, že i vážné filmy mají naději.

Bylo by to dobře, protože odklon filmařů od komedií je už teď, a hlavně do budoucna, velmi citelný, humor jako by bezmála došel, což s ohledem na řádku nedávných kousků zejména sklonku minulého a počátku tohoto roku není žádná škoda. Z prezentace chystaných filmů v rámci plzeňského festivalu Finále je zřejmé, že by se do kin chtělo dostat na sedm desítek snímků, přičemž 15 z nich se již dokončuje, 17 je v různých stadiích výroby a ke 38 je napsaný scénář.

Psychologické reflexe současnosti

A co diváky čeká? Oč méně legrace, o to víc ohlédnutí do minulosti a psychologických reflexí současnosti. Relativně dost bude adaptací literárních děl, chybět by neměl thriller ani horor.

Ještě letos se ale několik komedií objeví a pro příští roky je i pár naplánovaných. Hned dvakrát přispěje Jan Hřebejk – příští týden komedií z počátku devadesátých let U mě dobrý, na podzim Nestydou. V červnu je očekáván debut Jana Prušinovského František je děvkař, na podzim je ohlášeno pokračování „lyžařské komedie“ Sněženky a machři nebo Vy nám taky, šéfe! Martina Kotíka.

V komediálním duchu točí i Marie Poledňáková film Líbáš jako Bůh, bez data premiéry je zatím oznámen čtvrtý díl série Byl jednou jeden polda a zhruba za rok a půl by chtěl mít Tomáš Vorel v kinech politickou satiru Jak ulovit miliardáře.

Letní pohledy do historie

Už v létě začíná série filmů historických. Uvede je – nejprve na karlovarském festivalu a pak od 17. července v kinech – mezinárodní koprodukční film Juraje Jakubiska Bathory s Annou Frielovou v titulní roli čachtické paní. Následovat bude kostýmní výpravná adaptace Máchova Máje, kterou chystá na 21. srpna František A. Brabec. Téhož dne začne Tomáš Mašín natáčet Tři sezóny v pekle, inspirované zápisky Egona Bondyho z doby těsně po druhé světové válce. Mašín plánuje ještě film Peníze od Hitlera, příběh ženy pronásledované za svůj židovský původ nacistickým i komunistickým režimem.

.: Z natáčení filmu Tobrukfoto: 2media

Do období druhé světové války se vrací válečné psychologické drama Václava Marhoula Tobruk, které bude mít premiéru už začátkem září. Do stejných časů, ale zcela jiným příběhem se ohlédne režisér Marek Najbrt, který začne v červenci točit film Protektor, příběh rámovaný heydrichiádou. Téma vyvražděných Lidic oživil ve stejnojmenném scénáři Zdeněk Mahler, režie se ujme Jiří Svoboda, natáčet by se mělo začít ještě letos. Válečné události hrají podstatnou roli i ve filmu Anglická rapsodie, v němž se režisér Matěj Mináč znovu vrátí ke svému tématu – osudu židovského dítěte zachráněného před koncentračním táborem transportem do Velké Británie.

Drama, thriller a krimi

V třicátých letech minulého století se odehrává příběh Josefa Kopty Hlídač č. 47, který se stal námětem snímku režiséra Filipa Renče. Hlavní roli v dramatu o žárlivosti a válce hraje Karel Roden, premiéra je naplánována na 27. listopadu. Do téhož období spadá i psychologický thriller Normal, který točí Julius Ševčík.

V roce 1953 se odehrává kriminálka Ve stínu koně, kterou pro Davida Ondříčka napsal Marek Epstein, už v létě chce začít točit Jan Novák film Jméno, v němž ztvární příběh současné mladé dvojice, která se za tajemných okolností přenese do komunistického vězení roku 1953. Producent David Mrnka chce točit americkočeský životopis Milady Horákové.

Přesně 21. srpna 1968 se odehrává drama Anglické jahody, které začne již za pár dnů natáčet režisér Vladimír Drha. Je příběhem studenta, který měl v osudný den odjet na prázdninovou jahodovou brigádu do Anglie.

Ještě v předvečer 21. srpna 1968 začíná i snímek Zemský ráj to napohled, který podle scénáře Terezy Boučkové začne na podzim natáčet Irena Pavlásková. V osmdesátých letech se odehrává film Sestra, který podle knihy Jáchyma Topola natáčí režisér Vít Pancíř, i snímek Pouta, který připravuje Radim Špaček.

Krobot ztvární komiksovou postavu

Mezi novinkami nebude chybět debut Tomáše Luňáka Alois Nebel podle stejnojmenného komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99. Vznikne technologií rotoskopingu, kombinující hereckou akci s kreslenou animací. Hlavní postavě propůjčil tvář Miroslav Krobot. Markétu Irglovou láká do hororu Tma režisér Juraj Herz, o diváky se chce utkat Kajínek i Princip Kajínek, na automobilové závody se chystají Mirjam a Dan Landovi v Rallye.

Na své by si v příštím období měly přijít i děti. Václava Vorlíčka čeká náročná postprodukce pokračování Dívky na koštěti nazvaného Saxana – veletrh strašidel, která je kombinací hraného a animovaného filmu.

Do finiše jde první český 3D animovaný film Kozí příběh – Pověsti staré Prahy. Maria Procházková dokončuje Kdopak by se vlka bál, Tomáš Krejčí pracuje na trikovém fantasy snímku Poslední děti z Aporveru.

Jiří Barta chystá film Na půdě aneb Kdo má dneska narozeniny, vzniká i třetí Fimfárum. Další hranou pohádku připravuje Zdeněk Troška a už příští rok začnou vznikat Autopohádky.

Reklama

Výběr článků

Načítám