Hlavní obsah

V Česku se bude dražit zátiší Georgese Braqua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Praze se bude 18. května dražit obraz světově proslulého francouzského malíře Georgese Braqua. Olej na plátně s názvem Zelené umyvadlo z roku 1942 bude společnost 1. Art Consulting Brno - Praha nabízet za vyvolávací cenu 11,5 miliónu korun, sdělil v pondělí ředitel galerie Jiří Rybář. Podle něj jde o první dražbu díla tohoto slavného umělce v novodobé historii českého aukčního trhu.

Foto: Profimedia.cz

Jedno ze zátiší Georgese Braqua

Článek

Tuzemský aukční rekord drží od loňského října obraz Františka Kupky Élévation (Výšky) IV, který se prodal za 22,1 miliónu korun. V žebříčku nejdráže prodaných děl na českém aukčním trhu dominují práce autorů české moderny, na druhé místo se ale letos v březnu dostal obraz rakouského malíře Oskara Kokoschky. Také Kupka, který je i na třetím místě žebříčku, je považován spíše za malíře francouzského.

Aukce nabídne i díla dalších klasiků světového moderního umění. Dražit se bude obraz od Maurice de Vlamincka z roku 1914 s názvem Břeh řeky, jehož vyvolávací cena je stanovena na 4,1 miliónu korun. Rané dílo Františka Kupky z roku 1907 Pískaři na Seině (se dvěma skicami k obrazu) bude mít vyvolávací cenu 7,5 miliónu korun. Obraz je podle pořadatelů zajímavý i tím, že jeho prvním majitelem byl prezident Edvard Beneš.

Pozornost si podle Rybáře zaslouží i obraz Emila Filly z roku 1929 Dívka s loutnou, jeho vyvolávací cena bude sedm miliónů korun. Za 2,75 miliónu korun se bude nabízet postkubistické dílo Antonína Procházky, 3,3 miliónu korun je vyvolávací cena obrazu Josefa Šímy z roku 1969 Poddat se závrati, který byl dosud vystaven jen v západní Evropě.

Celý aukční soubor má 231 položek a celkovou vyvolávací cenu 60,5 miliónu korun. Předaukční výstava potrvá od 7. do 17. května v sídle společnosti 1. Art Consulting v Topičově salonu v Praze na Národní třídě.

Reklama

Výběr článků

Načítám