Hlavní obsah

Jako Carmen ve Vysočanech vystoupí Kalivodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká mezzosopranistka Andrea Kalivodová ztvární v pátek titulní roli v monumentálním scénickém uvedení Bizetovy Carmen. Ve vysočanské aréně, určené pro několik tisíc diváků, se předvede v jedné z nejhranějších světových oper spolu s asi třísetčlenným mezinárodním souborem. V tuzemsku se tak uskuteční jedna z dalších velkých operních produkcí.

Článek

Jednatřicetiletou temperamentní pěvkyni si pro inscenaci pořadatelé nevybrali náhodně; roli Carmen již nastudovala ve Státní opeře Praha, na své domovské scéně, hostovala s ní i v košické Státní opeře a maďarské Šoproni.

Pro arému se chystá animovaná velkoplošná projekce na plátně o rozměrech 12 na 25 metrů, pořadatelé chtějí využívat i záběry detailního dění na jevišti. Scéna, na níž bude sto rekvizit, bude mít údajně čtyřiadvacet metrů do šířky, více než dvacet do hloubky a třináct do výšky. Celou výpravu přiveze pět kamionů. Účinkující se za dvě a čtvrt hodiny převléknou do 145 kostýmů.

Do Česka se vrátí i německý režisér a dirigent Walter Haupt, který před více než třemi lety uvedl v téže aréně a podobném provedení Orffovu kantátu Carmina burana. Vizuální světelná show s mohutnými pyrotechnickými efekty měla podle tehdejších kritik nevalnou hudební kvalitu.

Pod vedením Haupta tentokrát vystoupí Lvovský filharmonický orchestr, Ukrajinský národní sbor, tanečníci a sólisté vybraní na konkurzech po celé Evropě. Monumentální inscenace má pak putovat do Maďarska, Německa, Spojených států i Asie. Režii vytvořila turecká režisérka Yekta Karaová, dlouholetá intendantka opery v Istanbulu.

Reklama

Výběr článků

Načítám