Hlavní obsah

Prahou zmítá skandál s údajně falešnými obrazy

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sběratel obrazů Jiří Schwarz viní Galerii Art Praha, že ve svých aukcích nabízí k dražbě falzifikáty. Na čtvrteční tiskové konferenci připomněl, že se sám stal majitelem falešného obrazu Toaleta od Pravoslava Kotíka. Galerista Vladimír Neubert to popírá a říká, že má odborné posudky o pravosti.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Alfréd Justitz: Kubistické zátiší

Článek

"Ano, připouštím, že jsem samozvaným bojovníkem za čistotu českého trhu," podotknul s hořkou ironií Schwarz, který podal kvůli údajně falešným obrazům trestní oznámení na neznámého pachatele.

:. Pravoslav Kotík: Přístavfoto: Novinky/Stanislav Dvořák

Tvrdí také, že na aukcích v Praze byly i přes upozornění majitele Galerie Art Praha Neuberta vydraženy další falešné obrazy, například Jablka na větvi Bohumíra Dvorského (48 000Kč), dále Přístav Pravoslava Kotíka za 110 000 Kč a Jeux Elementaires Františka Kupky za 380 000 Kč (ceny jsou uvedeny bez aukční provize).

Navíc podle něj prý stejná galerie prodala už v roce 1997 falzifikát Kubistického zátiší Alfréda Justize za 280 000 Kč a majiteli obrazu se za 11 let stále nepodařilo dílo galerii vrátit.

:. Bohumír Dvorský: Jablka na větvifoto: Novinky/Stanislav Dvořák

Na tiskové konferenci vystoupil také historik umění Zbyněk Duda, který potvrdil nepravost některých obrazů a poukázal na to, že jsou např. malovány barvami, které v době údajného vzniku díla ani neexistovaly.

V Česku nikdo za nic neručí

Schwarz doplnil, že Galerie Art Praha mu poskytla k falešnému obrazu "nedůvěryhodné expertízy", které mají vypovídat o pravosti. Dokonce prý zná případ, kdy galerie použila ve svých materiálech vyjádření odborníka, který o tom netušil.

Neubert řekl Novinkám, že má posudky o pravosti obrazu Toaleta. Jediný problém je v tom, že jde o skicu, a ne olej. Schwarzovi prý nabídl vrátit plnou cenu. "On na to nezareagoval, vzkázal přes právníka, abych ho neobtěžoval," uvedl Neubert.

Také na Kupku má Neubert posudek o pravosti od francouzského odborníka, a pokud jde o obraz Přístav a Jablka na větvi, také si myslí, že obrazy jsou v pořádku, i když u Kotíkova přístavu prý kontrole nevěnoval velkou pozornost, protože dílo pochází z nanejvýš důvěryhodného zdroje. "Nechápu, proč nám tohle dělá," uzavřel na adresu Schwarze galerista Neubert.

Část problému možná tkví i v tom, že odborníci v České republice nemohou být za špatné expertízy obrazů nijak trestáni. Proto není problém najít protichůdné posudky.

Reklama

Výběr článků

Načítám