Hlavní obsah

Vydražené starožitnosti na aukci v Amsterdamu budou vystaveny

Právo, tr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Amsterdamské aukční síní Christie’s se konala velká aukce uměleckých děl ze sbírek rodu Lichtenštejnů. Mimo jiné i řady děl pocházejících z Čech. Sama amsterdamská aukce byla pro nás památkáře velmi důležitá, protože jsme vizuálně kontaktovali fondy, které na našich zámcích byly a zpátky se bohužel nedostanou, řekla právu Marta Sedláková z brněnského pracoviště Národního ústavu.

Foto: ČTK

Zámek Valtice na archivním snímku z 21. června 19997. Některé jeho předměty z jeho kolekce byly v úterý v dražbě.

Článek

Zúčastnila jste se aukce v amsterdamské aukční síni Christie’s, kde se dražila umělecká díla ze sbírek šlechtického rodu Lichtenštejnů? Jaký byl o dražbu zájem?

Bylo tam hodně lidí, ale mnohem více bylo těch, kteří dražili po telefonu. O podobné aukce bývá v Amsterdamu vždy velký zájem.

Co jste nakoupili, co jste koupit chtěli, ale nakonec nemohli?

V obou částech aukce se nám podařilo koupit celkem osmadvacet položek. Znamená to pětadevadesát kusů nábytku a patnáct obrazů, hodinovou skříň a kolekci tří tapisérií.

Pro příliš vysokou cenu nebylo možné koupit tapisérii pro hrad Šternberk. Je ve velmi dobrém stavu, ale zobrazený biblický výjev anděla, Hagara a Ismaila je spojován s obdobnou tapisérií na aukci, a byl proto o ně velký zájem.

Podobnou tapisérii máme na zámku v Bučovicích na Vyškovsku. Potom se nepodařilo, a to nás mrzí, vydražit dva velké obrazy pro zámek v Lednici. Jejich částky se vyšplhaly příliš vysoko.

Existuje seznam uměleckých předmětů, které Lichtenštejnové vyvezli do zahraničí?

Úplně o všech předmětech nevíme, ale existují takové inventáře. Máme zprávy o tom, co kdy v určitou dobu jak na Lednici, tak ve Valticích bylo.

Je to velmi podrobný seznam všeho, co kdy odjíždělo, protože odvozy se konaly již ve dvacátých letech minulého století a nejmasovější odvoz byl v roce 1944.

Sama amsterdamská aukce byla pro nás památkáře velmi důležitá, protože jsme vizuálně kontaktovali fondy, které na našich zámcích byly a zpátky se bohužel nedostanou.

Bude podobná aukce v dohledné době?

To teď nedokážu říci.

Co bude s vydraženými předměty?

Nemáme zprávu o tom, jestli se podaří sehnat nějaké prostředky na restaurování, ale řadu věcí lze ihned prezentovat.

Jak jen to půjde, budeme se snažit, aby se umělecké předměty dostaly na zámky Valtice a Lednice a na hrad Šternberk. Co bude možno vystavit, vystavíme.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám