Hlavní obsah

Jeden svět ocenil dokumenty

Právo, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní předání cen 10. ročníku festivalu Jeden svět proběhlo ve čtvrtek 13. března v kině Lucerna v Praze, kde byla večer uzavřena i pražská část přehlídky – podle slov organizátorů těšící se rekordní divácké účasti. Cenu za nejlepší film si odnesl brazilský snímek U soudu Marie Ramosové, zachycující práci soudu pro mladistvé, zatímco zvláštní uznání se dostalo českému dokumentu Občan Havel.

Článek

Vítězný film diváky zavádí do prostředí věznice a umožňuje nahlédnout do malých i velkých dramat nedospělých delikventů, aniž bychom v nich museli vidět jenom grázly. Lze říct, že vyhrál inteligentní, citlivý a skutečně filmařský snímek nad příklady někdy pozitivních lidsko-právních svědectví, které využívají kameru jako z National Geographic, dojemnou hudbu, ne-li rovnou citově vydírání.

Cenu za nejlepší režii přiřkla hlavní porota, v níž zasedl i český filmař Jan Šikl, čínskému snímku Zločin a trest. Zhao Liang v něm dovedl ukázat současnou krutou realitu Číny na půdorysu mikrosvěta pohraničního městečka, kde posílili policejní sbor. Jenže snaživost mladíků se obrací proti původnímu smyslu a nabírá absurdních až groteskních podob, když například hrubě vyslýchají podezřelého, jenž je zřejmě hluchý.

Zvláštní uznání poroty připadlo domácímu sběrnému dokumentu, v němž Pavel Koutecký sledoval po třináct let prezidentování Václava Havla a který po filmařově předčasné smrti dokončil Miroslav Janek. Jak naznačila porota, každého z jejích členů něčím zaujal. Uznání dostal nejen za svou zábavnost, sílu i intimitu pohledu do soukromí bývalé hlavy státu a idealistického myslitele, ale také za vytrvalost samotného počinu. Festival nyní pokračuje ve dvacítce měst všech našich regionů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám