Hlavní obsah

Londýn zažil rekordní dražbu Bacona

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dražba děl poválečného výtvarného umění dosáhla ve středu večer v londýnské aukční síni Sotheby's částky 95 miliónů liber (3,12 miliardy korun), což je rekordní suma za podobný prodej v Evropě. Největším překvapením se stal souboj zájemců o obraz Francise Bacona nazvaný Studie aktu s postavou v zrcadle, kterou si koupil evropský soukromý sběratel za 19,9 miliónu liber (654 miliónů korun).

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Britský malíř Francis Bacon (1909 – 1992)

Článek

Malíř Francis Bacon  (1909 – 1992) patřil mezi největší anglické malíře 20. století. Narodil se sice v irském Dublinu, ale v britské rodině a po většinu času žil především v Londýně. Cena potvrdila, že kupci po Baconovi přímo šílí.

Kupříkladu studie k portrétu jeho přítele se u Christie‘s v Lodýně prodala už 8. února 2001 za 2,8 miliónu liber a u Sotheby‘s v New Yorku stál v květnu 2001 Baconův triptych nazvaný Studie k lidskému tělu celých 7,8 miliónu dolarů. Obrovská částka téměř 20 miliónů liber dokládá, že jeho hvězda stoupá stále výše.

Bacon byl homosexuál. Pohromou v jeho životě se stala sebevražda jeho přítele Georga Dyera, kterého kdysi nachytal jako bytového zloděje a okamžitě se do něj zamiloval. Při své orientaci pochopitelně obdivoval víc mužské než ženské tělo. Možnost zprostředkovaně se s Baconem seznámit nabídlo před pár roky nakladatelství Arbor vitae, které česky vydalo rozhovory, které s malířem vedl v letech 1962 - 1979 David Sylvester.

Reklama

Výběr článků

Načítám