Hlavní obsah

Osmdesátiletí Oscaři půjdou až na krev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Nebývale silná je skladba filmů nominovaných na ceny Oscar, které se budou v noci na pondělí v Los Angeles předávat již po osmdesáté. Nejméně čtyři z pěti nominovaných mají srovnatelné kvality: Pokání, Michael Clayton, Tahle země není pro starý a Až na krev. Své želízko v ohni má také Česko: zpěvačka Markéta Irglová má spolu s irským hudebníkem Glenem Hansardem šanci na zlatou sošku za píseň Falling Slowly.

Foto: Reuters

Česká zpěvačka Markéta Irglová s irským hudebníkem Glenem Hansardem mají podle kritiků velkou šanci na zlatou sošku.

Článek

Tři ze čtyř nominovaných filmů jsou adaptace literárních předloh: románu Iana McEwana z období druhé světové války Pokání, románu Cormaca McCarthyho Tahle země není pro starý a románu Uptona Sinclaira Petrolej, který režisér Paul Thomas Anderson natočil pod názvem Až na krev. Jedině komedie Juno a právnické drama Michael Clayton vznikly podle původních scénářů.

Tahle země není pro starý a Až na krev jsou celkem nominované v osmi kategoriích. Se sedmi nominacemi se o Oscary uchází Michael Clayton a Pokání. Všechny tyto filmy byly nominovány také na nejlepší film roku společně s komedií o těhotné dívce Juno.

Irglová zazpívá a možná bude i brát

Američtí kritikové jsou poměrně jednotní v odhadu šancí písně Falling Slowly. Skladba z irského nízkorozpočtového snímku Once je nominovaná na Oscara v kategorii nejlepší filmová píseň spolu se třemi skladbami z hudební pohádky Kouzelná romance a s písní Raise It Up z filmu August Rush.

Řada recenzí píše o Falling Slowly jako o černém koni, který vytěží z toho, že tři skladby z velkofilmu Kouzelná romance si navzájem příliš konkurují.

Společnost Nielsen, která sleduje situaci na mediálním trhu, spočítala, že alb s hudbou z filmu Once se od loňského května, kdy přišly na trh, prodalo v USA 343 000 kusů. Nahrávka se tak stala desátým nejprodávanějším soundtrackem roku 2007. Kompaktních disků s hudbou ke Kouzelné romanci si Američané od listopadu, kdy soundtrack vyšel, koupili 195 000. Hudba k filmu August Rush se rovněž od listopadu prodala ve 103 000 exemplářích.

Píseň Falling Slowly, která se už třetí týden drží v čele české hitparády, zůstala v oscarové soutěži navzdory pochybnostem, zda skutečně vznikla pro film Once. Příslušná komise akademie se věcí zabývala a došla k názoru, že skladba nároky na nominaci splňuje. Pořadatelé ji neváhali zařadit i do programu nedělního slavnostního večera, kde podobně jako ve filmu samotném zazní v podání autorů.

Anglický král nominaci nezískal

V soutěži o nejlepší cizojazyčný snímek letos česká kinematografie zastoupena není. Čeští filmoví akademici do ní vyslali film režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále, ale nominačním sítem tento příběh podle stejnojmenné novely Bohumila Hrabala neprošel. Přesto je česká tvorba v této kategorii alespoň zprostředkovaně zastoupena, a to v osobě Adolfa Burgera, podle jehož námětu vznikl rakouský snímek Ďáblova dílna líčící příběh padělatelské manufaktury v nacistickém koncentračním táboře Sachsenhausen.

K českým kořenům se hlásí také americký animátor Jan Pinkava, spoluautor námětu animovaného snímku Ratatouille, který je nominován na Oscara v kategorii nejlepší původní scénář.

Nad slavnostním večerem v Divadle Kodak se ještě nedávno kvůli stávce scenáristů stahovala mračna. Počátkem února však našli s producenty společný kompromis.

Anketa

Získá Irglová s Hansardem Oscara?
Ano
56,4 %
Ne
43,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6310 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám