Hlavní obsah

Snímek Pokání dostal 14 nominací na britské filmové ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský snímek Pokání byl nominován ve 14 kategoriích na britské filmové ceny BAFTA. V Londýně to oznámila Britská filmové akademie, která ocenění uděluje.

Článek

Romantické drama Pokání z 30. a 40. let bylo nominováno na nejlepší film, stejně jako v kategoriích nejlepší režisér, herec a herečka. Nominace na nejlepší snímek loňského roku se dočkaly také filmy Tahle země není pro starý, Až na krev, Americký gangster a německý Životy těch druhých, který získal již loni Oscara pro neanglicky mluvený film.

Kromě Pokání získaly nejvíce nominací filmy Až na krev a Tahle země není pro starý - po devíti. Šest nominací dostal akční snímek Bourneovo ultimátum, zatímco Americký gangster, thriller z právnického prostředí Michael Clayton a Životy těch druhých po pěti.

O cenu BAFTA pro nejlepšího režiséra se ucházejí Joe Wright (Pokání), Paul Greengrass (Bourneovo ultimátum), Florian Henckel von Donnersmarck (Životy těch druhých), Joel a Ethan Coenovi (Tahle země není pro starý) a Paul Thomas Anderson (Až na krev).

Ceny BAFTA budou vyhlášeny 10. února. Nominace na ocenění Britské filmové akademie do značné míry odrážejí dosavadní ocenění a nominace amerických novinářských asociací či filmových profesních sdružení, a potvrzují tak okruh favoritů pro nadcházející Oscary.

Clooney a Mortensen

Ceny BAFTA by mohly letos přitáhnout větší pozornost než obvykle, protože stávka hollywoodských scenáristů odebírá lesk tradičním americkým ceremoniím předávání cen. Naposledy byly Zlaté globy v neděli vyhlašovány kvůli stávce jen při tiskové konferenci.

V kategorii nejlepší herec budou členové Britské filmové akademie vybírat mezi Georgem Clooneym (Michael Clayton), Danielem Day-Lewisem (Až na krev), Jamesem McAvoyem (Pokání), Viggo Mortensenem (Východní přísliby) a Ulrichem Mühem (Životy těch druhých). Mühe, který zemřel loni v červenci, je nominován posmrtně.

Na nejlepší herečky byly nominovány Cate Blanchettová (Královna Alžběta: Zlatý věk), Julie Christieová (Daleko od ní), Marion Cotillardová (Edith Piaf), Keira Knightleyová (Pokání) a Ellen Pageová (Juno). Na cenu pro nejlepší neanglicky mluvený film aspirují francouzský Skafandr a motýl, Lovec draků odehrávající se v Afghánistánu, Životy těch druhých, Touha, opatrnost a Edith Piaf.

Reklama

Výběr článků

Načítám