Hlavní obsah

Do kin dnes přichází nový americký film Jonze Adaptace

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Jak adaptovat příběh knihy pro film? A jak se sám adaptovat v životě, jak se prosadit v té lidské komedii, jak získávat přátele a ženy, jak najít to, v čem člověk nalézá opravdové zapálení a štěstí? I takové otázky se řeší v novém filmu Spikea Jonze s příznačným názvem Adaptace, který právě přichází do českých kin.

Článek

Hlavní  postava snímku, neurotický scenárista Charlie Kaufman (Nicolas Cage) - modelovaná podle skutečného Kaufmana, který pro film napsal i scénář - ovšem není zrovna výstavním prototypem amerického superhrdiny, který by takové otázky řešil s nadhledem, jadrným slovníkem a s naběhlými bicepsy.

Lov na všední i divoké orchideje

Příběh začíná v roce 1998, kdy se natáčí podle Kaufmanova scénáře úspěšný film V kůži Johna Malkovitche (režíroval jej také Jonze). Ale "být v kůži Charlieho Kaufmana, není žádná legrace". Přecitlivělý, labilní pisatel, jenž se potí ve společnosti krásných žen a jehož sebevědomí se scvrkává stejně neočekávaně jako někdy přicházejí geniální nápady, dostává za úkol adaptovat pro film netypickou a obtížnou předlohu Susan Orleanové (stabilně dobrá Maryl Streepová) Zloděj orchidejí. Ale když už shrábnete zálohu a máte rozběhnutou kariéru, nezbývá než zatnout zuby a konat, třebaže nadšení se nedostává. A třebaže Charlie chce umělecky tvořit, psát o životě! Ne jen tak "běžné konvenční, hollywoodské pohádky o drogách, sexu, násilí a o tom, jak život udílí lekce a jak člověk překonává překážky, aby vše nakonec dobře dopadlo".

Film zachycuje takový tvůrčí proces a snad i proto působí Adaptace na první pohled neuspořádaným dojmem. Scény navršila na hollywoodské poměry velmi svobodná, tvůrčí a neukázněná ruka scenáristy. V ději se prolíná jak samotné Charlieho tvůrčí trápení s jeho fantaziemi a sny, tak i příběh knižní předlohy se skutečným dobrodružstvím Susan Orleanové, jaké zažila s postavou své knihy, potrhlým divousem Johnem Larochem (Chris Cooper).

Titulní dvojrole

Je bez diskuse, že některá komická a satirická čísla jsou mimořádně zdařilá, někdy efektní, jindy jemná. Scénu, v níž Charlie začíná po ránu psát s utkvělou myšlenkou na horké kafe a sladký muffin, ocení každý, kdo se kdy ocitl s tvůrčí ambicí nad prázdným papírem. A okamžik, kdy se šéf suše chlubí, jak to "udělal zezadu támhleté ženě", zatímco se mu Charlie svěřuje s tvůrčí krizí, docení i ti druzí (aspoň muži). Na druhou stranu ne zcela úplně vyšel zajímavý a odvážný risk na titulní dvojroli. Charliemu ve filmu sekunduje jeho identické dvojče Donald Kaufman (také jej hraje Cage). Ale jejich postavy sužuje až otravné sebezpytování, jak se oba dva patroni, vnitřně natolik rozdílní, sebemrskačsky pitvají a jak se vzájemně ve svém vztahu křečovitě trápí. Divák z přemíry hořkého odhalování a przněných citů místy trne zahanben na sedačkách. Zvláště když to Nicolas Cage, přestože je bezesporu herec od Boha, s tou rozcitlivělostí někdy přehání.

Vynikajíci Chris Cooper

 Členové Akademie, která uděluje Oscary, si tentokrát dobře všimli, že vynikající roli ztvárnil Chris Cooper, onen lovec orchidejí a podivín z lidu. Takový neotřelý typ, jak sám věřím, opravdu potkáte na Floridě, kde se film také odehrává, ať už v nějakém baru či v tamním zahradnictví. Jeho prostřednictvím vstupuje do příběhu více lidskosti a snad i naděje, že když člověk hledá kouzelné (i obyčejné) orchideje a vůbec sám "život", něčeho podstatného dosáhne. Třebaže za to později zaplatí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám