Hlavní obsah

Na veletrhu v Lipsku bude 1500 autorů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během letošního Lipského knižního veletrhu, který začne za měsíc, se letos uskuteční 1900 čtenářských akcí. Na tuto akci, která je známá svým maratonem veřejných čtení Lipsko čte, bylo pozváno na 1500 autorů. Letos se zaměří na literatury střední a východní Evropy se zvláštním důrazem na Chorvatsko.

Článek

Počet doprovodných akcí veletrhu je zhruba stejný jako při loňském rekordním ročníku a podle organizátorů už se nebude dále zvyšovat. "Pracovali jsme na tom, abychom program udrželi na uzdě," řekl ředitel veletrhu Oliver Zille.

Kromě mladých německých spisovatelů chce Lipsko představit hlavně autory ze střední a východní Evropy. Jenom z Chorvatska, které bude letos hlavním hostem, jich přijede kolem třicítky. Během autorských čtení bude rovněž prezentováno více než 150 knižních novinek roku 2008. Díky tomuto přístupu si lipský veletrh vysloužil pověst "veletrhu objevů" a díky grandiózní akci Lipsko čte je také svátkem čtenářů. Kromě toho je však veletrh také platformou pro obchodní kontakty a výměnu informací o trendech a plánovaných premiérách.

Hlavními letošními tematickými oblastmi mají být vzdělávání dětí a mládeže, komiks a audioknihy. V Lipsku však nebudou chybět ani knihy o umění, cestopisy nebo učebnice.

Čtenářský svátek Lipsko čte, který se pořádá od roku 1991, je největší akcí svého druhu v Evropě. Čtenáři se s literaturou setkávají na nejneobvyklejších místech po celém Lipsku, například v kostelech, muzeích, hospodách a holičských salonech. Letos to podle Zilleho bude i v botanické zahradě nebo v obřadní síni jednoho místního hřbitova. Veletrh, který potrvá od 13. do 16. března, vyvrcholí jako každoročně předáním dotované Ceny lipského knižního veletrhu. Pravidelně se jej účastní i vystavovatelé a autoři z České republiky.

Největším knižním veletrhem nejen v Německu, ale i na celém světě je podzimní veletrh frankfurtský. Ten loňský byl zaměřen také na audioknihy.

Reklama

Výběr článků

Načítám