Hlavní obsah

Stížnost na Výměnu manželek u vysílací rady neuspěla

Právo, jp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Stížnost poslance Tomáše Kvapila (KDU-ČSL) proti natáčení reality show Výměna manželek na TV Nova neuspěla. Jménem sněmovní komise pro rodinu žádal Radu pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), aby zakázala Nově natáčet čtvrtou řadu této reality show.

Článek

Podle poslanců je Výměna manželek ohrožením zdravého vývoje dětí z rodin, které se pořadu účastní. „V průběhu natáčení dochází k stresovým situacím, jak pro rodiče, tak pro děti. Ty jsou bezdůvodně vystavovány psychické zátěži a jsou porušována jejich základní práva,“ napsala komise vysílací radě.

Rada se stížností zabývala ve čtvrtek a konstatovala, že v její kompetenci zmíněná stížnost není. „My chráníme děti sedící před obrazovkou, aby nesledovali pro ně nevhodné programy, i když za ně primárně mají odpovědnost rodiče. Ale chránit děti, které vystupují v pořadu, navíc se souhlasem rodičů, na to kompetence nemáme. Pořad tudíž zakázat nemůžeme,“ řekl Právu předseda vysílací rady Václav Žák.

Dodal, že pokud poslanci trvají na svém, musí se obrátit na jiné správní orgány mající v kompetenci ochranu dětí.

Nova: Proč si stěžujete až teď?

Nova se podivovala při podání stížnosti, což bylo 1. února, proč se poslanci ozvali až po odvysílání tří řad Výměny manželek a navíc v době, kdy pořad na obrazovce neběží.

„Poslanci nevědí, jak bude další řada vypadat. Ale chápeme, že mají právo podat na vysílací radu kdykoliv jakoukoli stížnost,“ reagovala mluvčí Novy Veronika Šmítková.

Nova Výměnu manželek hájila tím, že vše je předem konzultováno s psychology. „Pokud by se nás komise před zasláním dopisu zeptala, zjistila by, že na natáčení máme k dispozici psychology. Rovněž rodiny, které se do pořadu přihlásí, absolvují předem psychologické posudky, aby se zjistilo, zda pořad zvládnou,“ informovala Šmítková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám