Hlavní obsah

Vynikající americký kytarista Duke Robillard v ČR

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uznávaný americký bluesový kytarista a zpěvák Duke Robillard vystoupí 2. dubna v pražské Retro Music Hall. Robillard hrál se světovými hvězdami, jako jsou Tom Waits či Bob Dylan a také se souborem Blind Boys of Alabama, který se teprve nedávno poprvé představil pražskému publiku.

Článek

Kdo má alespoň trochu rád elektrickou kytaru a blues, neměl by si nechat ujít koncert kytaristy, o kterém legendární B. B. King prohlásil, že patří k nejlepším na světě. Robillard byl loni nominován i na Grammy za nahrávku Guitar Groove-A-Rama a do Prahy přijede se svojí doprovodnou kapelou v rámci turné k zatím poslednímu albu World Full of Blues.

Pochází z amerického Rhode Islandu a první kapelu založil na střední škole. V roce 1967 zformoval Roomful of Blues, která doprovázela Big Joe Turnera a Eddie „Cleanhead“ Vinsona na nahrávkách a koncertech. Díky této formaci se Duke dostal před široké obecenstvo. Po jejím opuštění hrál Duke krátce s Robertem Gordonem a nahrál dvě alba s Legendary Blues Band.

"V roce 1990 nahradil Jimmyho Vaughana ve formaci Fabulous Thunderbirds. V roce 1993 se potkal s Holgerem Petersonem, šéfem kanadského nezávislého labelu Stony Plain. Výsledkem bylo album Duke´s Blues, které získalo nadšené ohlasy a recenze a bylo uvedeno na trh po celém světě. Celkem pak na této značce vydal pět alb, včetně „Living With the Blues“ v roce 2002. Stejně nadšeně přijímané byly jeho spolupráce s dalšími skvělými hudebníky. Nahrál například s Bobem Dylanem jeho Time Out Of Mind, které v roce 1997 získalo Grammy. V roce 2006 hrál na kytaru při turné Toma Waitse," uvedl Jiří Sedlák z agentury Arts Marketing.

Vstupenky jsou k dostání za 425 Kč v síti Ticketpro a v Retro Music Hall. Více na www.innervisions.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám