Hlavní obsah

Nepál, zanikající království

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotograf Olof Jarlbro strávil skoro čtyři roky v Nepálu. Výstava Nepál – zanikající království bude obsahovat to nejlepší z celého jeho pobytu.

Článek

Výstava začne 7. února a končí 7. března v galerii „Plaminek“ v areálu Jihomoravské plynárenské v Brně. Olof Jarlbro vás zavede do starého království Nepálu. V zájmu jeho objektivu jsou často malé děti snažící se přežít.

Jeho fotografie se nás dotýkají svou lidskostí a krásnou tonalitou a zároveň v nás vzbuzují otázky. Jeho občas drsné fotografie nás také dokážou vtrhnout do děje, jako fotka dítěte, které právě přišlo o svého staršího bratra, nebo vojáka bijícího nahou ženu holí.

Nepál byl dlouhou dobu pod nadvládou monarchie a také z velké části izolovaný od okolního světa. Většina populace je závislá na zemědělství a velký počet Nepálců žije v chudobě. Ekonomika země je závislá na zahraniční podpoře a obchodu se sousední Indií.

V údolí Kathmandú, u řeky Jadibuti, nedaleko letiště se nacházejí malé továrny, ve kterých plně převládá namáhavá manuální práce, která je však jednou z velmi mála možností, jak vydělat peníze. Nacházejí se zde také továrny na opracování kamenů pro stavební účely.

Dělníci žijí poblíž továrny v malých chatrčích pokrytých tabulovým plechem. Můžeme zde vidět pracovat i malé děti, společně zde často pracují celé rodiny. Mzda se pohybuje v rozmezí 70 – 150 nepálských rupií, což je v přepočtu asi 1 – 1,5 Euro v případě, že je zdařilý den.

Reklama

Výběr článků

Načítám