Hlavní obsah

Vykradl nobelista Cela jinou knihu?

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případem španělského nositele Nobelovy ceny za literaturu Josého Camila Cely, který na sklonku svého života v roce 2002 čelil obvinění z plagiátorství, se opět bude zabývat justice.

Článek

Soudce ústavního soudu v Barceloně totiž podle britského listu The Indepentent nařídil, aby literární vědec vypracoval podrobný posudek, v němž by porovnal Celův román La Cruz de San Andrés (Kříž svatého Ondřeje) a knihu od méně známé autorky Carmen Formosové, Carmen, Carmela, Carmina, z níž si Cela údajně „vypůjčil“ některé pasáže. Na základě této analýzy pak soudce rozhodne, zda bude kauza znovu otevřena.

Již v roce 2001 se dostala před soud poté, co Formosová podala na Celu žalobu. V lednu 2002 ale Cela, jenž nařčení odmítl, ve věku 85 let zemřel a případ zůstal nedořešený. Cela dostal Nobelovu cenu v roce 1989.

Jeho knihy Rodina Pascuala Duarta a Úl označila tehdy porota za nejpopulárnější španělská literární díla od doby, kdy Miguel de Cervantes před čtyřmi stovkami let napsal svého Důmyslného rytíře Dona Quijota de la Mancha.

Reklama

Výběr článků

Načítám