Hlavní obsah

Čínský novoroční koncert v Karlíně

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poprvé v Praze se na svém každoročním turné zastavil minulý pátek Velký čínský novoroční koncert. V Hudebním divadle v Karlíně předvedl orchestr z jihočínského kantonu Guangdong dvouhodinový program, v němž zazněly tradiční čínské melodie hrané na nástroje v pestrém orchestrálním i sólovém obsazení.

Foto: Foto archív, Právo

Sólistka Li Cun zahrála na nástroj zvaný guqiun vlastní skladbu inspirovanou bublajícím zvukem vody v potoce.

Článek

Pro české uši jistě nezvyklá, ale posluchačsky příjemná, melodická a emotivní hudba střídala skladby lidové provenience, tradiční čínskou operu, hudbu komponovanou v duchu konfucianismu i buddhismu, skladby určené ke slavnostním příležitostem i lyrické melodie inspirované přírodou.

Orchestr je obsazený početnou skupinou smyčcových nástrojů souhrnně nazývaných huquin, jež zahrnuje na 36 druhů, na pohled krásnými loutnami a lyrami, čínskými cimbály a dalšími specifickými drnkacími nástroji, pregnantní zvuk zajímavých barev vyluzovali hráči na dechové nástroje v širokém spektru od nejrůznějších fléten po šalmaje a rohy.

Vizuálně i akusticky atraktivní skupinu tvořily bicí od klasických bubnů, gongů, trianglů a činelů až k velmi specifickým zvonkům a dalším nástrojům.

Vedle tradičních čínských skladeb zahráli i klasiku

Orchestr Guangdong hrál s velkým entuziasmem, zvukovou barevností a hráčskou suverenitou, jež vrcholila v sólových výkonech. Pro návštěvníky koncertu byl zážitkem i pohled na nezvyklé nástroje, krásně oblečené a usměvavé hráče (a zejména půvabné hráčky) a celková atmosféra koncertu.

Závěrečný aplaus odměnil orchestr přídavky, v nichž orchestr dokázal, že kromě tradiční čínské hudby zvládne i evropské melodie, s vídeňsko-čínským šarmem zahrál Strausse a Dvořákův Slovanský tanec č. 8 G dur s precizností a muzikantským nadšením.

Škoda že letošní Velký čínský novoroční koncert byl navštívený zejména Číňany žijícími v Praze a sponzory. Pokud se čínští hudebníci příští rok do Prahy vrátí, nenechte si je ujít.

Velký čínský novoroční koncert 1. 2. 2008 Hudební divadlo Karlín Praha

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám