Hlavní obsah

Zemřel herec Werichova Divadla ABC Gustav Heverle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen několik dnů před svými 88. narozeninami náhle zemřel 22. ledna v Praze divadelní a filmový herec Gustav Heverle. Odešel tak jeden z posledních pamětníků pražského Divadla ABC z doby, kdy ho vedl Jan Werich, což bylo ve druhé polovině 50. let.

Foto: Peška Stanislav, ČTK

Herec Gustav Heverle

Článek

Celý svůj aktivní tvůrčí život strávil Heverle v Městských divadlech pražských. Poslední rozloučení se uskuteční v pondělí 4. února od 11:30 v Nové obřadní síni krematoria v Praze na Olšanech.

Gustav Heverle se narodil 31. ledna 1920. Pro svůj mužný zjev byl často obsazován do menších rolí rozhodných chlapů v televizních snímcích i celovečerních filmech. Internetový server České filmové nebe obsahuje téměř šest desítek titulů, v nichž se objevil.

Byly mezi nimi televizní seriály Sanitka, Plechová kavalerie, Dobrá voda, Hříšní lidé města pražského či příběh Romeo a Julie na konci listopadu. Nevyhnul se ani sérii o majoru Zemanovi. Na filmovém plátně představoval většinou lidi "od fochu" - kriminalisty, garážmistry, automechaniky, důstojníky nebo vyšetřovatele.

Šíleně smutná princezna

Hrál například i ve filmech Šíleně smutná princezna, Atentát a Hvězda zvaná Pelyněk. V mládí se zviditelnil rolí Vítka ve slavné filmové pohádce režiséra Bořivoje Zemana z roku 1952 Pyšná princezna. Naposledy se na televizní obrazovce objevil v roce 2001 v anglické salonní komedii Oscara Wildea Ideální manžel v nastudování Zdeňka Zelenky.

Gustav Heverle se s chutí zúčastňoval tradičních předvánočních setkání někdejších aktivních herců a umělců, držitelů Senior Prix, a rád vzpomínal na svého "pana šéfa" Jana Wericha. V únoru 2005 byl přitom, když se pamětníci setkali u jeho hrobu na Olšanských hřbitovech při příležitosti 100. výročí jeho narození. Loni v červnu popřál v pražském Luxoru spolu s kolegy úspěch knížce Jaromíra Farníka a Františka Cingera s názvem Voskovec a Werich aneb Válka s lidskou blbostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám