Hlavní obsah

Anglický král do rozdávání Oscarů nepromluví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český film scenáristy a režiséra Jiřího Menzela Obsluhoval jsem anglického krále nezasáhne do letošního jubilejního 80. ročníku udílení prestižních filmových cen Oscar. Snímek natočený podle stejnojmenné předlohy Bohumila Hrabala nepronikl do užšího výběru devíti neanglicky mluvených filmů. Jejich nominaci v úterý večer oznámili pořadatelé celého klání.

Článek

Šanci získat 24. února v Hollywoodu zlatou sošku dostal kupříkladu rakousko-německý film Ďáblova dílna, líčící příběh padělatelské dílny v koncentračním táboře Sachsenhausen, kde za války vězňové museli pro nacisty vyrábět padělky bankovek. Film vznikl podle knihy Adolfa Burgera, slovenského autora žijícího v Praze, který v přísně utajené dílně za války jako vězeň pracoval.

Nominaci naopak nezískal favorizovaný rumunský film 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny režiséra Cristiana Mungii, který získal nejvyšší ocenění na letošním filmovém festivalu v Cannes.

Do užšího výběru postoupil také snímek Katyň o masakru Poláků za druhé světové války legendárního polského režiséra Andrzeje Wajdy, nový film ruského režiséra Nikity Michalkova 12 či snímek Beaufort izraelského režiséra Josepha Cedara, který loni získal Stříbrného medvěda za režii na Berlinale. Soupeři jim budou ještě filmy z Brazílie, Kanady, Itálie, Kazachstánu a Srbska.

Neprosadil se ani slovenský film Návrat bocianov (Návrat čápů) scenáristy a režiséra Martina Repky, v němž jednu z hlavních rolí hraje český herec Radoslav Brzobohatý. Do souboje o cenu americké Akademie filmových umění a věd za nejlepší cizojazyčný film letos vyslalo své snímky rekordních 63 zemí.

Jediný úspěch ČFTA: Kolja

Loni se ve stejné kategorii utkaly snímky z 61 zemí. Zlatou sošku si nakonec odnesl německý film Životy těch druhých režiséra Floriana Henckela von Donnersmarcka.

Ze snímků, které nominovala do klání o Oscara Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) od svého založení v roce 1995, získal dosud nejvyšší ocenění jediný. Oscara si v roce 1996 odnesl film Kolja režiséra Jana Svěráka. Mezi nominovanou pětici se ještě dostal v roce 2000 snímek režiséra Jana Hřebejka Musíme si pomáhat a o tři roky později Želary režiséra Ondřeje Trojana. Česká respektive československá kinematografie na kontě osm nominací a šest prestižních zlatých sošek.

Reklama

Výběr článků

Načítám