Hlavní obsah

Rok rarit: největší knihy a skandály ve fraku

Právo, cg, vla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Knihkupci a knihovníci s přesnými čísly tržeb, žebříčkem nejprodávanějších knih a nejnavštěvovanějších akcí zatím vyčkávají, ale rok 2007 už mohou označit za rok rarit. Vážná hudba si ho může zapsat jako rok skandálů.

Článek

Loňský rok se stal unikátním největšími knihami. Od 20. září si lidé v pražském Klementinu prohlížejí největší rukopis světa Codex gigas – Ďáblovu bibli, a 29. října v pražském Luxoru potvrdil zástupce Agentury Dobrý den Josef Vaněk, že současnou největší prodávanou knihou u nás je Satelitní atlas pyramid.

Tzv. Ďáblovu bibli, měřící téměř metr na výšku a půl metru na šířku, sepsal na konci 12. nebo na počátku 13. století anonymní benediktinský mnich v klášteře v Podlažicích na Chrudimsku a během třicetileté války ji odvezli Švédové. Satelitní atlas pyramid, zobrazující 64 kilometrů čtverečních všech egyptských polí, práce Vladimíra Brůny a Miroslava Bárty, je „dlouhý“ 48,7 centimetru a vysoký 32,8 cm.

Codex gigas přitahuje mimořádnou pozornost veřejnosti, proto byla výstava, původně ohlášená do 6. ledna, prodloužena až do konce března. A Česko získalo od švédských kolegů z Královské knihovny ve Stockholmu kompletní digitalizovanou kopii, k vidění dosud jen na adrese www.kb.se/codex-gigas.

Málokdy se stane, aby se v jediném měsíci sešlo tolik překvapivých událostí na jindy tolik klidné scéně vážné hudby jako loni v září. Po úmrtí nejznámějšího tenoristy světa Luciana Pavarottiho se vzápětí objevily nepříjemné skandály na domácí scéně.

Během zkoušky České filharmonie na zahraničním zájezdu oznámil šéfdirigent Zdeněk Mácal rezignaci na místo šéfdirigenta orchestru. Původně chtěl zrušit i všechny letošní závazky, ale nakonec si po jednání s ředitelem Václavem Riedlbauchem koncerty ponechal. Od té doby je však ČF bez šéfdirigenta. Protože se už nevydařilo jednání s několika kandidáty (například Manfredem Honeckem), vypadá to, že i letos zůstane náš první orchestr bez šéfa.

O několik dní později se stala nevídaná událost na festivalu Pražský podzim, kdy po incidentu s francouzskou pianistkou Helene Grimaudovou během zkoušky následovalo zrušení koncertu Drážďanské filharmonie. O skandálu psal i německý tisk a určitě nepřispěla k dobrému renomé Česka. 

Reklama

Výběr článků

Načítám