Hlavní obsah

Expozice Václav Havel - český mýtus otevřena v Hergetově cihelně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Expozice nazvaná Václav Havel - český mýtus je od pondělka k vidění v pražské Hergetově cihelně. Jejím cílem je představit dramatika, bývalého disidenta a exprezidenta od narození po současnost. Má také přiblížit události a dobu, v níž žil a pracoval a která jej formovala. Otevřena bude od úterý do neděle od 10:00 do 18:00.

Článek

Slavnostní otevření moderoval Havlův přítel, hudebník Michael Kocáb. Zúčastnila se ho více než stovka lidí. Byl mezi nimi možný kandidát na prezidenta Jan Švejnar, bývalí Havlovi spolupracovníci a řada osobností z politického i kulturního života.

"Scénografického pojetí" se ujal architekt Bořek Šípek. "Název pochází od docenta (Martina C.), který dělal libreto k expozici. A je samozřejmě myšlen napůl ironicky," řekl dnes Havel novinářům. Výstava nabízí mimo jiné několik videoprojekcí. K vidění je zde například také reprodukce interiéru Havlovy chalupy na Hrádečku či prezidentského stolu a knihovny, jak byly uspořádány na Pražském hradě v době, kdy stál Havel v čele státu.

Díky expozici se tak stal Havel "sousedem" Franze Kafky. Právě v areálu Hergetovy cihelny se totiž nachází také muzeum tohoto pražského německy píšícího autora.

Havlova knihovna hledá sídlo v centru Prahy

Výstava je jedním z počinů Knihovny Václava Havla. V Hergetově cihelně by měla být k vidění do doby, než se knihovna přestěhuje do svého stálého sídla, nejspíš v centru Prahy. "O sídle knihovny se teprve jedná. Máme docela dobrý tip. Může ale trvat několik let, než bude dotyčný palác či dům zrekonstruován," řekl Havel před nedávnem v rozhovoru pro ČTK.

Knihovnu Václava Havla založili v roce 2004 Dagmar Havlová, Karel Schwarzenberg a Miloslav Petrusek. "Knihovna by měla skrze archiválie se mnou související vypovídat cosi o dějinách naší země, Evropy a světa za posledních 50 let. Opírat se o jakési paralelní jiné zdroje, než mají ostatní historické instituce," uvedl Havel.

Knihovna by měla sloužit ke studiu, bádání, ale také klubové činnosti. Měla by poskytnout prostor pro debaty například o aktuálních politických tématech či důležitých dějinných momentech.

"Měla by žít z darů a toho, co si sama vydělá. V žádném případě by neměla být závislá na státu," řekl dnes Havel.

Zpočátku váhal, zda se skutečně má inspirovat americkými prezidenty a s projektem souhlasit. "Nad horami korespondence, rukopisů, návrhů zákonů, dopisů politikům, pokynů své kanceláři jsem si uvědomil, že to může docela barvitě o lecčems vypovídat," vysvětlil.

První kniha vyšla v roce 2004

První kniha, která z dílny knihovny vyšla, byla dvojjazyčná publikace Praha-Washington-Praha. Obsahuje soubor depeší, které od září do prosince 1989 odesílalo americké velvyslanectví do Washingtonu.

Publikace vyšla koncem roku 2004. Tehdy knihovně šéfoval Václav Bartuška. Bez jasnějšího vysvětlení alespoň jedné ze stran ale v březnu následujícího roku z čela instituce odešel, nyní knihovnu vede Radka Neumannová.

"Knihovna vznikala dlouhou dobu. Byl to těžký porod, bylo to dramatické. Víckrát se dokonce změnili lidé, kteří kolem toho jsou. To celé ale bylo více než pochopitelné. Prostředí nejen u nás, ale vlastně nikde na světě není na takovouto instituci zvyklé. Je to americký obyčej," řekl Havel ČTK.

Mezi bývalými i současnými politickými špičkami má řadu přátel. Mnozí z nich jej právě k souhlasu s vybudováním knihovny v minulosti přemlouvali.

"Brzdil jsem to, dokud to nemělo nějaké jasné obrysy. Zápasili jsme s různými dětskými nemocemi. Teď už jsme z té nejhorší doby venku," dodal Havel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám