Hlavní obsah

Černého Naříkající ženy vydraženy za 3,5 miliónu

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na aukci Galerie Art Praha se v neděli v pražském hotelu Hilton vydražil obraz Naříkající ženy od klasika české malby Karla Černého (1910–1960) za 3,5 miliónu korun.

Foto: Právo

Naříkající ženy od Karla Černého

Článek

Dosud nejdražší Černý stál na aukci 2,125 miliónu, takže v jeho případě jde o nový dražební rekord. Naříkající ženy, pocházející z legendární sbírky Jaroslava Borovičky, vyvolaly velký dražební souboj. Vyvolávací cena byla 780 tisíc korun, přímo v sále měli o obraz zájem tři kupci, dva muži a jedna dáma. V souboji nakonec zvítězil anonymní zájemce dražící po telefonu.

Vladimír Neubert z Galerie Art Praha pro Právo řekl: „Černý překonal naše očekávání. K novému majiteli obrazů mohu říci jen to, že jde o významného českého sběratele.“

Karel Černý se aukční cenou zařadil mezi nejslavnější české tvůrce. Dražší díla jsou jen od Kupky, Čapka, Filly, Štyrského, Procházky, Šímy, Zrzavého a Kubišty. Naříkající ženy kupříkladu cenou předběhly i slavnou surrealistickou malířku Toyen, jejíž rekordní obraz Růžový spektr se vydražil před pěti lety za 3,15 miliónu korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám