Hlavní obsah

Amerika se těší na Sundance 2008 s Polanským a Patti Smith

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už zanedlouho (17. až 27. ledna 2008) proběhne v Utahu známý filmový festival Sundance. Organizátoři v těchto dnech poodhalili několik lákadel z programu, jsou mezi nimi mimo jiné dokumenty o Romanu Polanském a Patti Smith.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek, Právo

Režisér Roman Polanski

Článek

"Festival je trochu méně politický," říká šéf přehlídky Sundance Geoffrey Gilmore. Filmaři se prý tentokrát obrátili pro inspiraci hlavně do každodenního života.

Jedenaosmdesát hraných filmů, které se představí v Park City ve státě Utah začátkem příštího roku, bude promítáno ve světové premiéře a dvatřicet z nich bude soutěžit o ceny.

Mezi nejočekávanější snímky patří i dokumenty, např. o Romanu Polanském, Hunter S. Thompsonovi a Patti Smith. Dále je tu adaptace knihy Chucka Palahniuka (Choke) nebo The Mysteries of Pittsburgh podle předlohy Michaela Chabona s hvězdnou hereckou dvojicí Sienna Miller - Peter Sarsgaard. Dokument Trouble the Water se vrací k následkům řádění hurikánu Katrina.

Hned tři filmy mají v programu Němci, česká kinematografie však u Američanů není právě ve středu zájmu. Přesto jsme v uplynulém roce jeden zprostředovaný úspěch zaznamenali. V irské romanci Once, která byla na festivalu oceněna, totiž hrála Češka Markéta Irglová. Film režiséra Johna Carneyho pojednává o české emigrantce a dublinském pouličním muzikantovi, kteří společně nahrávají ve studiu a zamilují se do sebe.

Festival Sundance založil v osmdesátých letech herec Robert Redford. Dnes se na něm promítají nezávislé filmy z 24 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám