Hlavní obsah

Vlaminckův obraz stál v aukci 5,3 miliónu

Právo, Petr Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotní aukci, pořádané síní Dorotheum, se dražily stovky výtvarných děl a starožitností. Do posledního místa zaplněný sál pražského hotelu Hilton Old Town však netrpělivě čekal hlavně na avizovanou dražbu obrazu významného francouzského fauvisty Maurice de Vlamincka Krajina se staveními. Ten se nakonec vydražil za 5,3 miliónu korun.

Článek

Olej na plátně z roku 1914, který se do české sbírky dostal přes slavnou Kahnweilerovu galerii a do aukce šel s vyvolávací cenou pět miliónů korun, se stal testem. Jeho vydražení prokázalo, že tuzemští zájemci o umění dokáží navázat na předválečné tradice českého sběratelství a investovat milióny také do evropského umění, nejen do Kupky, Čapka a jiných místních autorů, kteří vedou v žebříčku nejdráže prodaných obrazů v českých aukcích.

Útok na pozici nejdráže prodaného zahraničního díla se ale nakonec nepodařil. Tu dál drží obraz Rusa Ivana Šiškina Před zrcadlem, vydražený loni v síni Pictura za 7,5 miliónu korun. Dražba Vlaminckova plátna skončila po minutovém souboji dražitele v sále s dražitelem na telefonu na částce 5,3 miliónu korun, s aukční přirážkou se cena pro nového majitele vyšplhá na 6,3 miliónu. Výsledek postačil na třináctou příčku v žebříčku a na pozici druhého nejdražšího zahraničního díla.

Vlaminck se v Praze naposledy dražil v roce 2001 v síni MeissnerNeumann. Jeho obraz Le presbytere se prodal za 1,3 miliónu korun. V listopadových aukcích síní Christie's, Sotheby's a Phillips v New Yorku se shodou okolností prodalo celkem čtrnáct Vlaminckových děl. Srovnatelně velký obraz z roku 1914 jako Krajina se staveními, nazvaný Stezka podél Seiny, tam změnil majitele za ekvivalent ťpouhýchŤ 2,4 miliónu korun.

Nejdražším Vlaminckem je ovšem Vlečný člun na Sein, prodaný před šesti lety v Londýně za 4,73 miliónu liber. Budou-li v českých aukcích k mání další hodnotná díla světového umění, mohlo by dojít k prolomení lokálního charakteru tuzemského aukčního trhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám