Hlavní obsah

Oblečte si  Šortky IV.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sobotním slavnostním vyhlášení vítězů pokračuje program Festivalu krátkých filmů Praha i v neděli. Velký sál nabídne fanouškům portrét zajímavého filmaře a také jednoho z porotců letošní mezinárodní soutěže krátkých filmů - Jeana Louise Bompointa.

Článek

Sedmačtyřicetiletý kameraman, režisér, střihač a hudebník byl od dětství zapálen pro animované filmy a po studiích se přestěhoval do Paříže a krátké animované filmy začal sám natáčet. Tehdy se seznámil s režisérem Michelem Gondrym, a tak vzniklo nejen velké přátelství, ale začala i spolupráce, která dala vzniknout mimořádným videoklipům, reklamám a filmu Nauka o snech (2006).

Crossbow

Jako poctu JLB uvádíme film, který natočil o svém příteli Michelu Gondrym a výběr videoklipů a reklam, na nichž se podílel jako kameraman.

Další národní kinematografií, kterou letošní FKF Praha představí, bude Jižní Korea. Jihokorejskou kinematografií projela v poslední dekádě "nová vlna", každoroční bohatá produkce v sobě uvolněně mísí mnohamiliónové blockbustery a festivalové filmy a dokáže zaujmout stejně dobře domácí publikum jako poroty na mezinárodních festivalech.

Přehlídku právě začínajících filmařů ale zahajuje festival starším filmem Piknik, který v roce 1999 právě jako první získal ocenění na festivalu v Cannes. Tvůrce Pikniku Song -Il gon se mezitím již pevně usadil v celovečerní hrané tvorbě.

Sluší se také představit domácí tvůrce, ale v Česku to "kraťasy" nemají snadné. Krátké hrané filmy se u nás stále točí prakticky jen na filmových školách nebo amatérsky. Letošní festival tedy uvádí v sekci České filmy čtyři snímky z pražské FAMU.

Kick The Sky

V sekci najdeme film Radio Kebrle, který natočil režisér Zdeněk Durdil s Robertem Nebřenským v hlavní roli. Jaromír Pesr a Martin Preiss (mimo jiné kameraman právě vznikajícího celovečerního filmu Bobule) se představí snímkem Kdo si troufá, vyhraje. Žák Břetislava Pojara, Libor Pixa je autorem snímku Hrůzné náhody a studentka režie Jitka Rudolfová uvádí svůj bakalářský snímek Marta a Berta 26. A nenechte si ujít další uvedení již známých sekcí jako třeba První podání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám