Hlavní obsah

Oblečte si  Šortky III.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota na Festivalu krátkých filmů spojí zajímavý program i slavnostní večer. Velký sál odpoledne nabídne sekci Panorama s filmy, které uspěly na prestižních festivalech. Šest filmů v tomto programu je skvělou příležitostí seznámit se s filmaři, kteří budou dost možná už zanedlouho mít vliv na to, co uvidíme v kinech.

Článek

Panorama letos nabízí filmy oceněné na festivalech v Cannes, v Benátkách, v Berlíně, v Sundance a snímek držitele letošního Oscara. Tím je americký snímek West Bank Story, režiséra Ariho Kandela, který pomocí lehké muzikálové formy a s výrazným ironickým nadhledem reaguje na vyhrocený konflikt mezi Izraelci a Palestinci. Zástupci znepřátelených národů se tu utkají v lítém zápase dvou fast foodů. Rozhodně stojí za to!

West Bank Story

Komu v předchozích dnech unikla třetí řada soutěžních snímků, má poslední šanci doplnit si představu o snímcích, které letos usilují o ceny poroty i diváků. V Malém sále pak můžete znovu vidět řadu Ultarshorts nebo portrét Akiho Kaurismäkiho.

Festival krátkých filmů se tradičně zaměřuje na představení partnerských světových krátkometrážních festivalů. Letos to je přehlídka, která již po sedmatřicáté konala ve finském Tampere. Jde o nejen největší a nejstarší festival krátkých filmů v severní Evropě, ale také jeden z nejvýznamnějších festivalů krátkých filmů vůbec. Každý rok se na něm představí kolem pěti set filmů ve více než stovce programů, které shlédne na třicet tisíc diváků.

Spoonfeld

Tampere Film Festival se v Praze představí kolekcí filmů, vybraných z programu letošního ročníku. Je mezi nimi i britský animovaný snímek Sny a touhy - rodinná pouta. Jeho autorka Joanna Quinnová už nasbírala za své předchozí práce desítky ocenění, včetně dvou oscarových nominací. A také o tomto filmu se hovoří jako o horkém oscarovém kandidátovi.

Večerní program ve Velkém sále Světozoru se pak již bude odehrávat ve znamení slavnostního ceremoniálu, který je otevřen divákům z řad veřejnosti. Vyhlášení vítězů uvádí herec Jaroslav Plesl. Festival pokračuje také v neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám