Hlavní obsah

Multikulturní sobota s Karnevalem rozmanitosti

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Čtvrtým dnem pokračuje v sobotu pražský program Karnevalu rozmanitosti - Dialog kultur 2007. Sobota je z celého festivalu nejvíce nabitá aktivitami pro děti i dospělé. Kromě projekcí filmů zaměřených proti diskriminaci jsou na programu také koncerty dvou zajímavých kapel. Zatímco The Tap Tap tvoří studenti Jedličkova ústavu, HaChucpa hraje židovskou hudbu a vystoupí jako připomínka Křišťálové noci.

Článek

Multikulturní odpoledne pro děti začíná ve 13 hodin v pasáži Egap, Vodičkova 34 a potrvá do 15 hodin. Připraven je pro ně program, který přibližuje ukrajinské a kazašské tance a tradice, romské rytmy a písničky, africké bubnování či muslimské a židovské svátky. Šikovné ruce mohou zkusit výrobu tzv. suky, tedy přístřešku, pod kterým židé slaví Svátek stánků (Sukkot).

Pro děti i dospělé bude od 16 do 18 hodin v pasáži Paláce Lucerna probíhat polévková soutěž, na které svou kuchyni představí zástupci a zástupkyně nejrůznějších etnických a národnostních skupin. Návštěvníci a návštěvnice budou moci polévky ochutnat, získat recept a nakonec také hlasovat pro tu, která jim nejvíce chutnala.

Tři filmy proti diskriminaci

Během sobotního odpoledne dojde také na projekce dalších tří dokumentárních filmů, které upozorňují na některý ze základních typů diskriminace. Všechny se uskuteční v kině Lucerna, které je v době konání festivalu přístupné i pro vozíčkáře a vozíčkářky. Po každé projekci proběhne diskuse s odborníky či odbornicemi na danou problematiku.

:. 17:00 Paper Dolls - Tomer Heymann / Izrael, Švýcarsko / 2005 / 80 min.

Přes den se starají o staré, nemocné lidi, především ortodoxní židy, jednu noc v týdnu vystupují se svou show v telavivských nočních barech. Skupina Paper Dolls je složená z filipínských transsexuálů, s nimiž režisér Tomer Heymann vede velmi osobní rozhovory.

Host: Tadeáš Beyer, transsexuál.

:. 19:15 Černobílá škola v Little Rock - Brent a Craig Renaudovi / USA / 2007 / 70 min.

Roku 1957 přicházejí studovat na střední školu první černí studenti. O padesát let později se různé etnické skupiny ve škole potkávají běžně, rovný přístup ke vzdělání se však liší od přístupu jedinců. 

Hosté: Kateřina Čepková, učitelka na ZŠ, spolupracovnice Multikulturního centra Praha a Martin Šimáček z Programů sociální integrace, Člověk v tísni.

:. 21:30 Ďáblovo hřiště - Lucy Walker / USA / 2001 / 77 min.

Portrét čtyř mladých lidí, kteří žijí v moderním civilizovaném světě USA. Teenageři hledají své místo v tomto světě a rozhodují se, jestli nadále budou žít životem plných večírků, nebo jako amiši, kteří nepoužívají motorová vozidla a domů jim nevede elektřina.

Host: Martin Kořínek, spolupracovník Společnosti pro studium sekt a nových náboženských směrů.

Festival doprovázejí také krátké sociální spoty:

Hudba na konec

Sobotní festivalový den zakončí dva koncerty. Od 20:30 vystoupí skupina The Tap Tap, v níž hrají převážně studenti a studentky Jedličkova ústavu, projektu STUDEO, ale také hostující profesionální hudebníci a hudebnice.

Od 22 hodin pak zahraje HaChucpa, soubor složený z členů Ha Divadla, studentů JAMU a brněnské konzervatoře, členů brněnské Židovské obce a dalších. Jejich snahou je autenticky oživit a prezentovat publiku židovskou hudbu, jidiš a hebrejské písně. Koncert je zařazen jako připomínka Křišťálové noci, kdy nacisté v noci z 9. na 10. listopadu 1938 zabíjeli Židy a Židovky, bořili synagogy a likvidovali symboly židovské víry.

Reklama

Související témata:

Související články

Karneval rozmanitosti upozorní na diskriminace

Už jste na sobě pocítili nějakou formu diskriminace? Nedostali jste při hledání uplatnění rovnou šanci kvůli pohlaví, etnickému původu, víře, věku, zdravotnímu...

Karneval rozmanitosti proti diskriminaci

Evropská komise vyhlásila rok 2007 jako Evropský rok rovných příležitostí pro všechny. Organizace Člověk v tísni v jeho rámci uspořádala festival Karneval...

Filmy promítané v rámci Karnevalu rozmanitosti

Festival Karneval rozmanitosti, který v rámci Evropského roku příležitostí pro všechny od 9. října pořádá v třinácti českých místech organizace Člověk v tísni,...

Výběr článků

Načítám